Publisert: 25.03.2013 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Jordskokk minsker rånesmak

Noen århundrer etter at den ble utkonkurrert av poteten, er jordskokken på full fart tilbake.


Jordskokk minsker rånesmak

Noen århundrer etter at den ble utkonkurrert av poteten, er jordskokken på full fart tilbake.

Nå viser det seg at den helsebringende grønnsaken som er kjent for å virke positivt på magen og tarmen, også reduserer ugunstig bismak på svinekjøttet (rånesmak).

Godt fôr til grisen

Førsteamanuensis ved UMB Nils Petter Kjos sier at jordskokk gitt i fôr til ukastrert hanngris en uke før slakt motvirker rånesmak. Dette ble målt som reduksjon i nivå av skatol i baktarm. Jo mer jordskokk i fôret, jo mindre skatol, og et nivå på 8,1 prosent jordskokk i fôret ga en reduksjon til under grenseverdien som er satt for skatolinnhold i kjøtt. – Resultatene viser at vi kan løse utfordringen med rånesmak forårsaket av skatol ved bruk av jordskokktilsetning i fôret i uka før slakt, sier Kjos. – Vi løser imidlertid ikke problemet med androstenon som også bidrar til utvikling av rånesmak, sier han. Det ble påvist positiv påvirkning av mikrofloraen i baktarm med økt nivå av de gunstige melkesyrebakteriene. Den positive effekten på mikrofloraen i tarmen samsvarer med andre studier, og er interessant med tanke på mennesker. Det er planlagt videre studier på dette området. Prosjektet ‘Cultivation of Jerusalem artichoke under long day conditions – quality characterization and health aspects” har bidratt til økt kompetanse innenfor dyrking, sortsprøving, kvalitet og anvendelse av jordskokk som mat og fôr.

Tverrfaglig prosjekt

Prosjektet er et tverrfaglig samarbeid og involverer fagområder innen plantevitenskap, husdyrernæring og -helse, kjemi og næringsmiddelforskning. Prosjektet er initiert av Bioforsk, Nettverk jordskokk (dyrkergruppe) og Solrot AUS (næringsmiddelindustri, selskap under stiftelse) i samarbeid med Universitet for miljø og biovitenskap – UMB (Institutt for husdyr- og akvakulturvitenskap), Felleskjøpet fôrutvikling og NOFIMA. Andre vitenskapelige samarbeidspartnere er Knud Erik Back Knudsen fra Aarhus universitet (husdyrforskning) og Gitte Kjeldsen Bjørn fra Agroteck i Danmark (spesialist på sorter og dyrking av jordskokk). Prosjektet er fullfinansiert av forskningsmidler fra forskningsavgiften på landbruksprodukter og forskningsmidler over jordbruksavtalen. Statens landbruksforvaltning er sekretariat for styret, og har ansvar for både faglige og administrative arbeidsoppgaver.

Fakta om jordskokk

• Knolldannende grønnsakvekst (Helianthus tuberosus L.) • Høyt innhold av multifunksjonelle prebiotiske inulin-forbindelser. • Jordskokk stimulerer de gode tarmbakteriene, øker tilførselen av viktige vitaminer og mineraler og har gode effekter for diabetikere.