Publisert: 02.07.2019 Oppdatert: 02.12.2019

Stikkord:

Investerte 700 000 i solenergi

Marit Rimestad og Magnar Fjeldheim i Vindafjord i ­nord-Rogaland har investert 700 000 kroner i solenergi. – Jeg tror investeringen vil være nedbetalt på 10 år, sier Magnar.


Nr. 7 – 2019

Allerede i fjor sommer fikk Marit ­Rimestad og Magnar Fjeldheim i Vindafjord ved Haugesund installert 302 solcellepaneler (fra Q-cells) på ­gården med svineproduksjon. Investeringen ble gjort samtidig med bygging av en maskinhall. Fjeldheim har for­meringsbesetning i 2500 m2 med ­grisehus, og produserer ca. 4500 smågriser i året. Strømbehovet i grisehuset er til ventilasjonsanlegg, fôringsanlegg, pluss varme og varmelamper i smågrishjørner.

Totalt inkludert tre bolighus bruker gården nær 300 000 kWh i året. En god del av energibehovet er om sommeren, og det er det som styrer størrelsen på solcelleanlegget de har investert i.

– Vi har kjøpt et solenergianlegg beregnet til å produsere 85 000 kWh. Første året produserte vi 84 000 kWh, opplyser Fjeldheim.

Tre vekselrettere
Fjeldheim hadde tilbud fra to leverandører før de besluttet investering. ­Løsningen ble et anlegg fra Kverneland Energi på Bryne. Anlegget er levert med tre 400 volts vekselrettere på til sammen 74 kW.

– 400 volts vekselrettere brukes på store anlegg. De er mer stabile enn 230 volt. 400 volt er også et klart større internasjonalt markedsprodukt som gir lavere pris på vekselrettere, opplyser Rune Birkeland i Kverneland Energi.

– Anlegget har fungert greit første året. Vi hadde noen utfordringer med å regulere riktig spenning ut på nettet i starten, men nå fungerer dette greit, opplyser Fjeldheim Selv kan han følge energiproduksjonen hver time, dag eller måned via en App på mobiltelefon. Heller enn å selge strøm til spotpris på solrike sommerdager, kan han starte ladning av el-bilen i garasjen.

Det føles godt å produsere sin egen strøm, sier Magnar Fjeldheim. Ideen fikk han da han bygde maskinhus noen hundre meter fra gården, og kostnaden med å føre fram strøm til maskinhuset ville bli godt over 100 000 kr.

Nedbetalt på 10 år
Også gården i Vindafjord fikk 35 prosent tilskudd til investeringen på 700 000 kr. I Rogaland trenger de ikke sende inn en kalkyle som gir prosjektet minst fire prosent internrente. Men lønnsomt tror Fjeldheim det blir, og de måtte legge fram et budsjett på dette. Med en strømpris på 75 ører regner bonden i Vindafjord at investeringen etter tilskudd bør være nedbetalt på 10 år. Deretter blir solenergien ren netto.

– Solcellepanelene bør ha minst 25 års levetid, mens vekselretterne må trolig byttes etter 12 – 15 år, opplyser Fjeldheim. For å få tilskudd til solenergi i Østfold er det en forutsetning at en har et bioenergianlegg (halm eller flisfyr) på gården fra før. Slik er det ikke i Rogaland. Men neste steg hos Fjeldheim er trolig nettopp å investere i et flisfyringsanlegg. Da kan kjøp av strøm til gården i Vindafjord bli en brøkdel av hva det engang var. Magnar skal for øvrig holde foredrag om solenergi på Gris` i 19 i november.