Publisert: 13.05.2013 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

– Invester i ungpurkene

– Hver fjerde purke er ei ungpurke. Derfor betyr det mye å lykkes med disse for den samla produksjonen din, sier Gunnar Sørensen i Landsutvalget for Svin.


– Invester i ungpurkene

– Hver fjerde purke er ei ungpurke. Derfor betyr det mye å lykkes med disse for den samla produksjonen din, sier Gunnar Sørensen i Landsutvalget for Svin.

 

Han mener blant annet at rett fôr er viktig, og at vi godt kan betale litt ekstra for å få det riktige fôret. Prisen på fôret betyr lite når det gjelder ungpurker. For eksempel er fiber i fôret viktig for magesunnhet og det å unngå magesår.

– Rett fôr blir derfor en investering i framtida, sier Sørenesen. Fra 100 kilo anbefaler han et fôr med ca. 1,04 FE og 4 gram lysin pr FE når det gis 3 kg kraftfôr om dagen.

– De siste to ukene før bedekning skal det fôres etter appetitt. Det øker antall egg som løsner, forklarer Sørensen.

Han mener purkene bør være 230–240 dager, veie 130–140 kilo, og ha en ryggspekktykkelse på 18 til 20 millimeter ved første bedekning. Dette dokumenterer han med forsøk. Temperatur i fjøset har også betydning. Det viktigste er at det ikke er for varmt. Ideelt bør det være ca. 20 grader. Hvis temperaturen er lavere, bør fôrmengden øke med ca. fire prosent per grad den er lavere.

God ventilasjon er viktig og ammoniakklukt er ikke bra.

– Ammoniakk utsetter puberteten, da det lammer luktesansen. Ungpurkene kan ikke lukte rånen, sier Sørensen.

Dessuten mener han at vi må investere i tid og kjærlighet overfor ungpurkene.

– Snakk med dem, klø dem bak ørene. La dem få tillit til deg.

Undersøkelser viser at omfanget av kvalitetstid som tilbringes sammen med ungpurker har effekt på reproduksjonsresultatene. Men det har også betydning for hvor lett det er å håndtere purkene seinere.