Publisert: 01.01.2017 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Internasjonalt gjennombrudd i øst og vest


Internasjonalt gjennombrudd i øst og vest

 

Det er fort gjort å ikke se skogen for bare trær. Nå har vi hørt om norske grisers internasjonale suksess så lenge, at vi snart ikke reagerer på nyheter fra den fronten lenger.

Men det er det all mulig grunn til å gjøre. For i høst har det virkelig løsnet for Norsvins internasjonale satsing både i øst og vest.

Den norske satsingen for eksempel i USA har vært omtalt lenge, helt siden den første jumbojeten løftet 600 norske griser over til midt-Vesten. Men det er først nå, tre år senere, at Norsvin International AS virkelig kan sette stjerne i margen ved at det nå er undertegnet avtaler som bygger en stabil plattform for videre drift og ekspansjon i USA. Dette må betraktes som et gjennombrudd for eksportselskapet. Østover går det også riktige veien. I høst er det undertegnet en svært viktig avtale om eksport av norsk landsvin til Finland. I vår gjorde også svenskene avtale om å bruke det norske landsvinet på morsiden, og Norsvin Lietuva viser muskler både i og utenfor Litauen.

I disse WTO-tider bør en merke seg dette; på noen områder har norsk landbruk høy kunnskap og kompetanse som absolutt lar seg eksportere. Ovenfor har vi nevnt noen eksempler. Men én ting håper vi at den nye regjeringen har klart for seg; uten en oppegående nasjonal produksjon av mat, som for eksempel norsk svinekjøtt, så er det heller ikke grunnlag for å drive internasjonal avls- og kompetanseeksport av den typen vi her snakker om. Hele satsingen står og faller på at norske primærprodusenter har importvern og levelige økonomiske rammer for øvrig.