Publisert: 17.02.2012 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Intensiv krysningsavl med yorkshire

Snittet i besetningen ligger på 28,8 avvente per purke per år. Vi er hos Mart og Theo Klijn. De har nederlandsk yorkshire fra den samme z-linjen til Topigs som Norsvin nå skal importere fra.


Intensiv krysningsavl med yorkshire

Snittet i besetningen ligger på 28,8 avvente per purke per år. Vi er hos Mart og Theo Klijn. De har nederlandsk yorkshire fra den samme z-linjen til Topigs som Norsvin nå skal importere fra.

Waalwijk, Nederland

Klijn driver en besetning på 530 purker, og 87 prosent av produksjonen er krysningskull etter rene linjepurker. Ungpurkene selges ut i markedet når de er seks og en halv til sju måneder gamle, og Topigs får royalty i henhold til salget.

De driver på mange måter en foredlings og formeringsbesetning i ett. I et område med høy tetthet mellom svinefarmene vil dette redusere behovet for transport, og forhåpentligvis også sjukdomspresset. Varkensfokbedrijf Klijn jobber først og fremst mot det nederlandske markedet, og er ikke en SPF-bedrift.

Tallene fra effektivitetskontrollen viser at antall levendefødte per årspurke for hele fjoråret i gjennomsnitt var 32,8. Antall avvente ble 28,8, og avvenningstida er 21 dager. Effektivitetskontrollen forteller ikke noe om vektene ved avvenning. Andre nøkkeltall fra siste år er 2,42 kull per årspurke, 12,9 prosent tap før avvenning, og 83 prosent drektige 56 dager etter bedekning. .

– Nederland sliter vel med mange av de samme grisesjukdommene som ellers på kontinentet. Hvordan håndterer dere dette?

– Vi bruker så lite antibiotika som mulig, men vi vaksinerer ganske mye. Det er viktig for oss å følge med og lede drifta så kontrollert som mulig. Vi prøver å gripe inn og handle tidlig hvis vi ser at noe er på gang. Vi blander ikke dyra etter avvenning, og vi legger vekt på at purkene skal være i bra kondisjon etter avvenning. I laktasjonen får de inntil sju kilo fôr per dag. Hvis vi har ungpurker som er lette ved første gangs inseminasjon, får de en kortere karriere enn om de hadde vært tyngre. Den beste fjerdedelen av purkene våre hadde 33-35 avvente grisunger per kull, men det er mange som spør seg hvor dette ender. Det går en tøff debatt om høy smågrisdødelighet i Nederland, og mange produsenter ønsker også å bedre overlevelsesevnen til de som blir født framfor å øke antall levende fødte, sier Theo Klijn til Svin.