Publisert: 17.09.2012 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Inspektørene kommer !

Det er de siste årene blitt mer og mer vanlig at inspektørene kommer på garden. Det er så mange som ønsker å sjekke at det vi holder på med er riktig.


Inspektørene kommer !

Det er de siste årene blitt mer og mer vanlig at inspektørene kommer på garden. Det er så mange som ønsker å sjekke at det vi holder på med er riktig.

  Riktig i forhold til et eller annet regelverk som de har med seg under armen. Landbruket har i likhet med alle former for bedrifter og arbeidsplasser pålegg om rutiner og dokumentasjon som skal være på plass .

Som selvstendig arbeidsgiver, og ofte med aleneansvar for gården, kan dette møtet med inspektørene ofte oppleves mer personlig. Det er ingen å skylde på. Det er du som ikke har ryddet. Ikke har du holdt orden i permen, kontrollert rekkverk, trapper, skiftet lysrør, tatt vare på dokumentasjon, sett syke dyr tidsnok, osv osv. For mange oppleves frykten for å feile større enn gleden ved å lykkes. Samfunnet legger press på oss. Toneangivende politikere og media vil i tiden fremover bunte oss sammen. Vi må bli mer effektive. Tåle mer konkurranse. Slutte å klage. Tar vi alt dette innover oss kan det fort gjøre noe med oss.

Men vi har en indre visshet om at det vi gjør er viktig. Vi produserer mat. Ikke først og fremst for oss selv, men for folk i byene. Ofte mener de at de ikke trenger bønder. Men mat vil de ha.

La oss derfor ikke la oss skremme av tanken på motgang. I denne kampen mener vi at vi har rett. Norske svineprodusenter har mye å være stolte av. Egen produksjon og utvikling av gården. Hele veien på jakt etter nye løsninger og bedre resultater, uansett hva som skjer utover høsten og vinteren . Reis deg og rett opp ryggen. Delta i debattene om landbrukets rolle i samfunnet. Kjenn hvor godt det er å stå oppreist med rak rygg.

Willy Finnbakk