Stikkord:
Bildet: Prosjektleder for DigiSpek, Karl Helge Albretsen og fabrikksjef i Sogndal, Inghild Lysne Sanden.
Norske fenalår er kjent også utenfor våre grenser. Men nå skal et innovativt prosjekt ta spekematproduksjonen i Nortura enda et skritt videre. Ved Nortura Sogndal skal det i årene fremover utvikles og implementeres et digitalt prosess- og beslutningsstøttesystem som blant annet skal gi mer forutsigbar produksjon, redusert matsvinn og en enda bedre kvalitet på de norske spekepølsene. Nortura fikk nylig bevilget 14,7 millioner kroner fra Forskningsrådet til prosjektet, som er kalt «DigiSpek».
– Produksjonen av spekemat ved våre anlegg er ekte håndverk, og Nortura har som ambisjon å digitalisere relevante deler av dette, sier Per Berg, direktør for nyskapning i Nortura. Nortura Sogndal produserer i dag rundt 2000 tonn spekepølse i året.
Nortura skal samarbeide tett med Sintef Digital, Sintef Manufacturing, Animalia, Høyskolen på Vestlandet avdeling Sogndal, Rocetfarm og IRTA i Spania for å løse de ambisiøse forskningsmessige- og utviklingsmessige målene. Prosjektet varer i fire år, og er delfinansiert av Forskningsrådet.