Publisert: 01.02.2013 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

In-Gris årsstatistikk

Når en ser bort fra yorkshire- og durocbesetningene, har 293 besetninger fått beregnet nøkkeltall for alle årene 2001 til 2006.


In-Gris årsstatistikk

Når en ser bort fra yorkshire- og durocbesetningene, har 293 besetninger fått beregnet nøkkeltall for alle årene 2001 til 2006.

 

For de fleste nøkkeltall har de 293 besetningene, heretter kalt gruppe A, bedre resultat enn de øvrige besetningene, som heretter blir kalt gruppe B.

 

Store endringer i besetningsstørrelse

Gruppe A har økt purketallet sitt med 12 årspurker per besetning i perioden (se tabell 1). Besetningsstørrelsen har vært over landsgjennomsnittet med unntak av siste året, og ligget over gruppe B med opptil 12 årspurker per besetning. Dette har endret seg drastisk siste år, noe som skyldes at en for første gang har beregnet nøkkeltall for alle purkeringene. Dette har økt besetningsstørrelsen hos gruppe B med 27 årspurker siste år. Gruppe A har nå 23 årspurker færre enn gruppe B per besetning.

 

Forskjeller i antall beregna avvente per årspurke reduseres

Siste året har gruppe A noe lavere antall beregnet antall avvente per årspurke enn gruppe B. Differansen mellom disse har vært 0,5 – 1,16 beregna avvente de foregående år. Årsaker til denne utflatingen ser ut til å være høyere tapsprosent og lavere grisingsprosent hos gruppe A det siste året. Også her bidrar de gode resultatene hos purkeringene til at gruppe B har en solid økning fra 2005. I gruppe A vil en vesentlig andel av avlsbesetningene befinne seg, noe som påvirker resultatene der.

  Antall fødte og antall avvente per kull

Gruppe A har holdt avstanden fra Gruppe B på kullstørrelse i perioden, og får ca 0,2 flere unger. Dessverre har tapsprosenten økt med 0,3 hos disse og bedret seg 0,5 hos Gruppe B i forhold til 2005. Dette fører til at antall avvente per kull er tilnærmet likt det siste året. Se figur 2.

 

Andre forskjeller

Purkene blir bedekt 0,6 dager tidligere i gruppe A , og antall tomdager per kull har for de tre foregående år ligget over to dager lavere hos denne gruppen sammenlignet med gruppe B. Siste året er denne differansen nesten borte. En årsak til dette kan være at det har det kommet til nye svært veldrevne besetninger med gode resultater.

Grisingsprosenten har ligget nokså likt mellom de to gruppene de siste årene, men gruppe B hatt en jamn framgang og har passert gruppe A. Dette vil også påvirke resultatet for beregna avvente. Se figur 3.

Gjennom perioden har gruppe B økt andel førstekullspurker fra 33 til 37 prosent, mens den andre gruppen har gått fra 35,5 til 36,5.

Omløpsprosenten har ligget om lag et prosentpoeng lavere hos gruppe A enn den andre i perioden, men også her er avstanden nå mye mindre.

Det er ikke overraskende noe større variasjon i resultatet mellom besetningene i gruppe B.

 

Framover

Med overgang til In-Gris web kan vi forvente at antall besetninger som får beregnet nøkkeltall for 2007 er langt høyere enn tidligere, og at antall medlemmer som kan vise til mange år med nøkkeltall vil stige.