Publisert: 01.01.2017 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Imponert over stemningen


Imponert over stemningen

 

700 av oss har vært i Stavanger på svinekongress, Pig Business, og hatt en opptur både faglig og sosialt. All honnør til gjengen bak arrangementet som hadde sydd sammen et program der alle kunne finne noe av interesse. Det hele var velorganisert og forløp knirkefritt.

Jeg må si jeg er imponert over svineprodusentene. Her står vi midt oppi tøffe tider rent økonomisk, men hva gjør vi? Jo vi reiser på kongress for å bli enda bedre. Det er bra, og jeg tror at det nettopp er i tider som disse at det er viktig å delta på slike faglige og sosiale begivenheter. Det er viktig rent faglig sett, men kanskje enda mer betydningsfullt sosialt. Det er viktig å komme ut og diskutere med kolleger og likesinnede, få luftet ut følelser og meninger om den tunge situasjonen og se at vi ikke er alene, men heller motivere hverandre til å holde fast ved troen på at vi skal henge med inn i fremtiden. I tøffe tider skal man ikke isolere seg, men oppsøke aktiviteter og ikke forsvinne ned i sin egen frustrasjon. Jeg brukte litt tid under kongressen på bare å gå rundt og føle på stemningen, og det slo meg at det var en imponerende lett stemning. Alle jeg traff var glade, smilende og fornøyde og stemningen var utrolig positiv. På forhånd hadde jeg fundert litt for meg selv over hvordan dette kom til å bli. De første tankene som dukket opp var at markedsproblemene ville gi mye frustrasjon, og at det lett kunne gi en samling av alvorlige og deprimerte svineprodusenter. Men når jeg tenkte videre ble jeg rimelig sikker på at slik kom det ikke til å bli. Svineprodusentene har en egen evne til å ta ting på en offensiv og tøff måte, det har de alltid gjort, og det har hver gang ført oss videre og gjort oss dyktigere.

Det var også noen svenske kolleger som deltok på Pig Business. En av dem, en riktig stor svineprodusent med veldig mange purker sa hver gang jeg traff på han; «Ni er så glada alle i hopes, varfor er ni så glada?» Han kunne ikke forstå hvorfor alle var så glade, med de prisene vi har i dag. Jeg synes hans ord gjenspeiler stemningen under hele kongressen.

Nettopp derfor burde det kanskje ha vært dobbelt så mange svineprodusenter der som det var, men jeg er helt sikker på at de som var der, var i godt humør da de reiste hjem. De hadde fått solid påfyll av det meste og nytt pågangsmot.

Tvi, tvi og lykke til videre, det trenger vi. Og god jul og godt nytt år til alle som er glad i gris!