Publisert: 21.01.2013 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Hvordan håndtere bogsår i praksis?

Hva gjør en svineprodusent i Verdal i praksis for å bedre dyrevelferden og unngå bogsår på purkene?


Hvordan håndtere bogsår i praksis?

Hva gjør en svineprodusent i Verdal i praksis for å bedre dyrevelferden og unngå bogsår på purkene?

 

– I vårt gamle fjøs var bogsår og klauvskader et vanlig problem. Når vi bygde ny drektighetsavdeling i 2000, var vi veldig innstilt på at vi skulle velge løsninger som var optimale med tanke på dyrevelferd og holdbarhet på purkene. Det er penger i å stelle godt med grisene, mener Ole Rolf Bjørken på Vinne i Verdal.

– I drektighetsavdelingen valgte vi flistalle. Her får purkene ligge mykt, og det er få skader på dem. I 2003 bygde vi nye fødeavdelinger. Etter første runde med støping av betonggulv, ble vi ikke fornøyd med overflatekvaliteten på gulvet i bingene. Vi kontaktet Bengt Lindqvist som jobber i et firma som overflatebehandler gulv. Plastlaget som ble lagt er cirka tre millimeter tykt, og det er tilført sand for å unngå at det blir glatt. Dette gulvet har fungert meget bra. Vi har hatt lite kneskader på spedgrisene, og leddbetennelser hører til sjeldenhetene. Bingene er lette å vaske og holde rene. De er lett å tørke opp etter vasking, men det beste av alt er at purkene ligger på et gulv som er slett og tørt. Det forekommer ikke lenger at friske purker får liggesår i fødeavdelingen, sier Bjørken.

Kombinasjonen av talle i drektighetsavdelingen og plastgulvet i fødeavdelingen ser altså ut til å redusere faren for friksjonsskader kraftig. Betonggulvet blir tett og tørt, og da går det ikke fuktighet ned i betongen. Belegget hindrer også at gulvet svetter og trekker fukt opp av betongen når purka ligger og varmer opp overflaten av gulvet.

– Har du gjort andre tiltak for å redusere forekomsten av bogsår?

– Ja, jeg har justert opp fôrmengden for å øke holdet på alle purker. Vi har sortert ut purker som har steil overarm. Utforming av bogfjøla er viktig for at purkene kan ligge på hardt underlag uten å få liggesår, sier Ole Rolf Bjørken.