Publisert: 27.11.2015 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

– Hvis barna ikke vil spise svin, kan de gå hjem i lunsjen

Stadig flere franske kommuner sier nei til at jødiske og muslimske barn i skolen skal kunne reservere seg mot svinekjøtt i lunsjen.


- Hvis barna ikke vil spise svin, kan de gå hjem i lunsjen

Stadig flere franske kommuner sier nei til at jødiske og muslimske barn i skolen skal kunne reservere seg mot svinekjøtt i lunsjen.

Det var Aftenposten som i slutten av oktober skrev at det fra mandag av (starten av november, red. anm.) blir én meny for alle skolebarn i den lille kommunen Chilly-Mazarin like sør for Paris. Det er slutt på alternative lunsjretter til muslimske og jødiske skolebarn. Er det svinekjøtt på menyen, er det svinekjøtt som blir servert.

«Matpakke eller gå hjem»

– Hvis barna ikke vil spise svin, kan de spise forrettene og grønnsakene, de kan ta med matpakke eller gå hjem i lunsjen, uttalte ordfører Gilles Platret i Chalon-sur-Saône i følge BBC. I mars erklærte han at det skulle være én skolelunsj for alle. I august ble dette vedtaket prøvd for retten, og den foreløpige rettsavgjørelsen ga i følge Aftenposten, som støtter seg på den franske avisen Le Figaro, foreløpig støtte til Platret. Han styrer Chalon-sur-Saône i Bourgogne-regionen øst i Franrike. Nå går debatten i Frankrike etter at tre kommuner bestemte seg for å kutte alternative måltider til skolebarn som ikke vil spise svinekjøtt av religiøse årsaker. Også andre ordførere har tatt til orde for det samme, og tidligere president Nicolas Sarkozy skal også støtte disse synspunktene. Men temaet provoserer enkelte, og i desember skal det være lokalvalg. Er vedtaket i de kommunene som har valgt å servere ett måltid en seier for det sekulære Frankrike, eller vil dette skape splid mellom skoleelever og familier?

Flertall for ett måltid

Abdullah Zekri i det nasjonale senteret for islamofobi har advart mot følgene av rettsavgjørelsen, men mange franskmenn støtter ordførerens syn. I følge Aftenposten viser en undersøkelse fra tidligere i år at 53 prosent av de spurte er imot å tilby alternativ skolemat til elever som ikke spiser svinekjøtt. Nesten halvparten av disse begrunner sin motstand ut fra prinsippet om at alle bør behandles likt. Nesten like mange viser til at Frankrike er et sekulært samfunn, altså ikke religiøst. Mange mener at religiøse hensyn hører familiesfæren til. To kommuner som ligger i regionen Île-de-France har fulgt Chalon-sur-Saônes eksempel. I 2011 innførte Frankrike forbud mot å dekke til ansiktet i offentligheten, i realiteten et forbud mot de fortrinnsvis muslimske klesplaggene niqab og burka. På mange arbeidsplasser er det forbud med religiøse symboler, som hijab, kippa eller tydelige kors.