Publisert: 02.12.2011 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Hjem fra ferie til ny driftsbygning

Her ser du noen av de som overrasket Tone (34) og Bjørn Erik Gran (36) med ny driftsbygning. Etter at korntørka og verkstedet brant ned til grunnen i høst, reiste de på en lenge planlagt ferie.


Hjem fra ferie til ny driftsbygning

Her ser du noen av de som overrasket Tone (34) og Bjørn Erik Gran (36) med ny driftsbygning. Etter at korntørka og verkstedet brant ned til grunnen i høst, reiste de på en lenge planlagt ferie.

Andebu, Vestfold

Da de kom hjem etter ei uke var huset på plass igjen. Slike venner og naboer går det altså an å ha i Andebu i Vestfold.

Dette må være årets beste julegave i Andebu. Natt til 1. oktober våknet Grans ved halv to tida av at strømmen gikk. Øst for bygningen slo flammene slo til værs, og to plantørker og gardsverkstedet på garden var i full fyr. 150 tonn korn og 50 tonn med nyinnkjøpt gjødsel røk også med, samt to traktorer, rive, sprøyte og alt verktøyet i verkstedet.

Bare Leatherman igjen

– Jeg hadde bare Leatherman’en min igjen, sier Bjørn Erik. – Men vi var tross alt heldige med været, og sjøl om det tok fyr i en tømmerlunne som lå mellom verkstedet og grisehuset, så tok heldigvis ikke grisehuset fyr. Det vare bare en port som smeltet og ei rute som gikk. Den svære brannen var jo godt synlig, så naboene strømmet til for å hjelpe. Gardens hovedstrøminntak var i bygningen som brant, så strømmen forsvant. Men vi fikk ordnet et midlertidig strømskap ute. En nabo med gravemaskin var straks på pletten, og klokka halv seks om morgenen hadde vi strøm og vann til grisehuset igjen. Våtfôringsanlegget ble bare et par timer forsinka. Ingen dyr kom til skade, forteller Tone og Bjørn Erik.

Og de var litt heldige. De var nemlig i gang med å utvide ammekufjøset, derfor sto det gravemaskin på gården. Den trengte brannmannskapene for å få endevendt brennende korn og halm. Gravemaskinkjører Trygve Rye Johnsson stilt opp midt på natta, og gjorde det som var nødvendig. To timer etter at han var hjemme igjen på morgenkvisten gikk flyet til hans ferietur……

Dro på ferie

Turen til Tone og Bjørn Erik var planlagt lenge før brannen. De reiste den 31. oktober, og kom hjem den 7. november. Det var fedrene til Tone og Bjørn Erik som først luftet ideen om å få gjort noe mens de var borte. Og de startet planleggingen i hemmelighet før familien reiste på tur. Det siste Tone, Bjørn Erik og barna gjorde før de dro var å spise middag hos hennes foreldre. Lite visste de om at mannskapslistene allerede lå klar i skuffen til far. Så snart bilen med ferieturistene hadde forlatt tunet, kom det arbeidsstillaser og folk. Dugnaden var i gang. Familie, venner og naboer kom i arbeidstøy i strie strømmer. Også ansatte ved Modul-fabrikken som leverte bærekonstruksjoner til det nye verkstedet deltok på dugnad. Og Borgen Mølle stilte opp med lapskaus og mat til arbeidsgjengen. Så hadde de da også flere av kundene sine blant dem. Det har blitt et bra miljø for svineproduksjon i Andebu nå. Flere nye produsenter har bygd de siste åra.

– Stusset litt

– Vi stusset litt da vi kom hjem, for det sto en bil rett foran inngangsdøra til våningshuset. Og da jeg begynte å rusle oppover mot driftbygningene så tenkte jeg liksom ikke over at verkstedet sto der med en gang. Jeg var jo så vant til å se bygningsprofilen. Men plutselig gikk det opp for meg at den var jo bygd opp igjen. Og da vi kom opp der så sto jo hele bølingen inne i bygget og tok i mot oss. Det var veldig sterkt. Det eneste de forlanger nå er en ordentlig fest. Og det skal de få, sier Tone og Bjørn Erik Gran.