Publisert: 06.08.2013 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Her måles nummer 146 903…

«God jul» står det skrevet med store røde bokstaver over hele ryggen. Hilsen Arild. Dette var unggrismålerens siste hilsen etter å ha målt nøyaktig 146 903 griser gjennom et langt arbeidsliv.


Her måles nummer 146 903…

«God jul» står det skrevet med store røde bokstaver over hele ryggen. Hilsen Arild. Dette var unggrismålerens siste hilsen etter å ha målt nøyaktig 146 903 griser gjennom et langt arbeidsliv.

Andøya, Nordland – Jeg har i alle år skrevet «God jul» på den siste grisen jeg måler før jul. I år kom denne dagen så tidlig som den 18. juni. Men tradisjoner skal holdes i hevd, sier Arild Tronhus (51) og smiler. Og der har vi unggrismåleren i et nøtteskall. Humøret og spøken er aldri langt unna når Arild er på farten. Denne siste målerjobben for avlsavdelingen i Norsvin finner sted hos Inger og Kjell Høyning på Andøya, aller lengst nord i Nordland, men faktisk lenger nord enn Kautokeino i Finnmark. – Ja, jeg tror vi har dekning for å si at vi har den nordligste foredlingsbesetningen i verden, sier Inger og Kjell.

 

Hentes med bil

 

De tar seg litt av den trofaste Norsvinmedarbeideren denne tirsdagen. Etter å ha hentet ham på flyplassen på Andenes, ble det en kveldstur rundt øya i midnattssol med picnic i havgapet. For Arild må hentes og overnattes for å få reisekabalen til å gå i hop. Sju ganger i året har han tatt turen til Slettevoll på Andøya.

– Han har blitt som en del av familien, med fast plass ved kjøkkenbordet. Vi er på samme alder også, så vi har fulgt hverandres familier og unger opp gjennom årene. Det blir rart når han slutter, sier Inger og Kjell.

 

God Widerøe-kunde

Vi kom litt overraskende på Arild inne i grisehuset der han for rundt med støvmaske, håndholdt terminal i plastpose og forberedte seg på å runde av målinga med eksteriørbedømming av griser, men han tok besøket med et smil.I 28 år har Arild jobbet i Norsvin, først som stasjonsleder for søskentesten på Skatval. Etter hvert har det blitt mange år med reising i felten, og hovedarbeidsområdet for Tronhus har vært fra Trøndelag og nordover så langt som det har vært avlsbesetninger å finne. Tidligere var den nordligste i Alta, men nå er den nordligste formeringsbesetningen plassert på Senja, midt mellom Harstad og Tromsø. – Ja, jeg har vært en god Widerøe-kunde de siste åra, sier Arild. Og det har blitt resultater av all fartinga. Han har målt 7-8 000 griser i året i drøyt tjue år, til sammen nesten 147 000 dyr. Med ei gjennomsnittsvekt på 89,7 kilo har han altså sjauet 13 177 tonn inn og ut av grisevekta. 13 foredlingsbesetninger og 22 formeringsbesetninger har det vært i distriktet hans de siste åra.

«Skal bombarderes»

Nå begynner et nytt kapittel i arbeidslivet for Nortura ved nyanlegget i Malvik. Her skal han jobbe med livdyromsetning og avregning. Det blir altså ikke bare gris lenger, og reisetida og antallet overnattingsdøgn vil nok gå betydelig ned. Men nå er valget tatt. Etter nesten tredve år med avlsarbeid er det lov til å se seg om etter noe annet. – Bare vent. Vi skal bombardere Arild med finurlige spørsmål om livdyr når han begynner i ny jobb, sier Inger og smiler lurt. De har hatt gris på garden i over 30 år. Foreldrene til Kjell startet i 1980. Etter ei aspiranttid ble besetningen tatt inn som foredlingsbesetning i 1999. De produserer renrasepurker til formering, og leverer ikke testråner til Norsvin som de andre foredlingsbesetningene. Derfor godtgjøres de nå for ekstraarbeidet som følger med det å drive en avlsbesetning av Nortura. Her ute på Andøya ligger avlsbesetningen ganske for seg sjøl. Smittepresset har ikke vært den store utfordringen her. Det er nok av frisk luft på alle kanter. .