Publisert: 17.06.2022 Oppdatert: 17.06.2022

Stikkord:

Helt gull med egen Vestfoldslakter

Slakter Abrahamsen startet opp i Drøbak i 1879. Neste generasjon tok med seg bedriften til Larvik. Siden har Abrahamsen mottatt en rekke lokale og nasjonale priser. I NM ble det gull. 


Bildet: Under NM i spekemat vant slakter Abrahamsen gull. Produktet var varmrøkt svinefilet. 

 

Tekst og foto: Marte Østmoe, Larvik

 

– Vi har aldri konkurrert med et spesielt produkt. Dette sier Thorbjørn Abrahamsen fra Larvik. Han er femte generasjon pølsemaker og den eneste i hele Vestfold. 

På veggen inne i butikken i Kongegata 18 henger det, i tillegg til familiefotografier av alle slakterforfedre- og mødre, en rekke priser og utmerkelser. I 2016 fikk Abrahamsen Larvik bys pris for årets virksomhet. I 2019 fikk han Spiskammers­prisen og i 2021 fikk han æren av å rett og slett være best i Larvik! 

– Den prisen er vel den beste av dem alle, sier Thorbjørn. 

Det var Larviksbanken og lokalavisa Østlandsposten som oppfordret byens innbyggere til å peke ut den bedriften de mente var best på service. At de landet på Abrahamsen, det synes Thorbjørn er ekstra stas, ja, nesten på høyden med en medalje i NM. 

For jammen har ikke slakteren også vunnet gull i konkurransen om Norges beste spekemat. 

– Det er en varmrøkt svinefilet, forklarer Thorbjørn sindig. Han legger til at produktet ikke bare har røyksmak, men virkelig er røkt, og det på flis av bøk. 

Spekefileten er såkalt smalrøkt, og kan spises som en middag ved siden av nypotet og kål, som pålegg, eller erstatte røkelaks og gjøre seg godt på myk potetlefse. 

Helt siden Torbjørn begynte med catering på begynnelsen av 90-tallet, har fileten vært en viktig del av hans tapassortiment. 

 

Gjennom alle tider har barna fått ei fersk, kald wienerpølse i handa når de er med en voksen og handler hos slakter Abrahamsen. Thorbjørn fører skikken videre.

 

Kjører kvalitet
– Nei, hva hadde skjedd hvis vi ikke la om den gangen? Thorbjørn Abrahamsen lar spørsmålet henge som en spekeskinke i lufta. Han tror han vet svaret. Av faren sin, Fritz Asbjørn Abrahamsen, fikk han vite at det i Larvik by på begynnelsen av 60-tallet, var 14 slaktere. 

I dag er det bare Abrahamsen tilbake. Ja, han er den eneste pølsemakeren i hele Vestfold. 

– Vi måtte fornye oss og følge med, svarer Thorbjørn. 

  Det gjelder jo fortsatt, og i 2021 økte vi omsetningen med 15 prosent. 

Men når butikkjeder, som Thorbjørn sier det, skriker ut med tilbud, velger Abrahamsen å legge seg på en jevnere linje. Kampanjer kan han gjerne ha, men velger ellers priser som gjenspeiler det faktum at alle produkter er håndproduserte fra A til Å. 

– Karbonadene selger vi som ofte unna før de rekker å bli kalde. 

Jul midt i mai
16. mai i år var for Abrahamsen reine julaften å regne. Ennå var det lenge til de skulle åpne, men utenfor hadde det allerede dannet seg kø. 

– Den dagen hadde vi 100 ordrer og solgte et tonn brun lapskaus. 

Høye tall til tross, hvis Abrahamsen må sammenligne seg med kommersielle slakteri, store butikker eller kjeder med kjøttvaredisk, da kommer han nok til kort. Han sier det slik:

– Der hvor det tyter ut med pølse, blir vårt overskudd puslete i forhold, uansett. 

Men om de store produsentene har lave priser, kan Abrahamsen sjalte med lavt svinn. 

– Vi går igjennom diskvarene hver dag. Noe tar vi med tilbake til produksjonen. En stygg kotelett er jo ikke per definisjon dårlig! 

Lønn for strevet
Dårlig blir heller ikke maten hvis den ligger litt framme.

– Ikke pakk det inn med det samme, råder Thorbjørn Abrahamsen. 

– Det gjør ikke noe om kjøttet luftes, og hvis pakningen blir for tett, da kan kjøttet bli seigt. Rådet gelder spesielt Abrahamsens varmrøkte svinefilet som han sendte inn til NM i spekemat. 

Så fersk er utmerkelsen at han fremdeles ikke har mottatt juryens bedømming. Medaljen er likevel et bevis på at erfaring, håndverk og gammel kunnskap fremdeles konkurrerer med masseproduksjonen og er gull verdt. 

Fakta: Slakter Abrahamsen

På veggen inne i butikken henger alle forfedrene i glass og ramme. Gründeren Jens Anton Abrahamsen og hans kone Lovise startet opp i Drøbak i 1879. Den eldste sønnen Jens Arnoldus Abrahamsen overtok driften i Drøbak. Navnet på hans kone står ikke oppnevnt i Abrahamsens historie, men paret fikk fire sønner og en datter. Den eldste sønnen, overtok kjøttforretningen i Drøbak, mens den nest eldste, Thorstein Andreas Abrahamsen, giftet seg med Azora Linnea Abrahamsen og kjøpte et butikklokale i Larvik og startet utsalg der. Deres to sønner, Jens Andreas Abrahamsen og Fritz Asbjørn Abrahamsen, drev butikken og etter hvert også slakteriet i Larvik sammen. Men fra 1976 drev Fritz Asbjørn Abrahamsen alene, det vil si sammen med kona Ragnhild. Ekteparet Abrahamsen hadde to sønner, Thorbjørn Andreas og Jan Reidar. Thorbjørn tok over i 1994. Broren, Jan Reidar, er ansatt.