Publisert: 14.03.2018 Oppdatert: 15.08.2018

Stikkord: ,

Helsesjekk avslørte Inger-Lises astma

– Det fungerer greit med munnbind nå. Men jeg hadde slimpropper og hoste før jeg fikk satt navn på problemet, sier Inger-Lise Varhaug.


Grisebøndene Inger-Lise og Arvid i Varhaugveien i Hå kommune på Jæren har drevet med gris og melkeproduksjon i mange år. Inger-Lise slet med litt slimpropper og «grisehoste» av og til, men visste egentlig ikke hva det var og at det var noe som feilte henne. 

– Men jeg har vært med i Bedriftshelsettjenesten på Bryne i mange år. Det var en rutinesjekk der som avslørte at lungekapasiteten ikke var bra. Da gikk veien til en lungespesialist, og vi testa ut effekten av ulike medisiner. Medisineringen hjalp nok, for jeg følte meg atskillig bedre, sier Inger-Lise. 

– Men du hadde også prøvd å gå med en såkalt power-cap på hodet som skulle skjerme åndedrettsorganene for støv?

– Ja, det er riktig. Men den veide 400 gram, og var i praksisveldig slitsom å ha på hodet hele tida mens du jobbet. Jeg har kastet den, og jeg har forsøkt noen andre løsninger også som jeg ikke synes var så gode å bruke, sier Inger-Lise.

Men så kom hun over et firma som har spesialisert seg på munnbind. Dette er engangsmasker som kan brukes i en del timer, og er ganske OK å ha på seg.

– Masken dekker nese og munn, og jeg kjøper den rett og slett på Staples på nettet. Det er billigere enn på
apoteket, sier Inger-Lise.

Mannen Arvid har ikke vært så plaget som henne, men også Arvid har slitt med bihulebetennelser som er forsøkt stukket opp. Men i mange år nå har han brukt en nesespray, og det har hjulpet. Arvid er ganske sikker på at det er fjøsstøvet som er årsaken. For når han er på ferie så merker han lite eller ingenting til problemene.

Inger-Lise Varhaug Test

HJELPER: – Dette er en enkel og grei måte å beskytte seg på, synes Inger-Lise Varhaug. Dette er ei engangsmaske som godt kan brukes i noen timer.

Vi eksponeres hver dag

Mennesker er eksponert for diverse partikler daglig. Disse partik­lene finnes i både miljøet rundt oss og i arbeidsmiljøet. 

Imidlertid er konsentrasjonen ofte mye høyere i arbeidsmiljøet enn andre steder. Slike eksponeringer kan ha helseeffekter på luftveiene, slik som KOLS og astma, men også andre typer helseeffekter.

Statens Arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) utfører kjemiske analyser av luft og biologiske prøver i forbindelse med vurderinger av arbeidsmiljøet. Instituttet utfører dette for bedriftshelsetjenester, HMS-avdelinger, konsulentfirmaer og andre som har behov for slike analyser. STAMI bidrar også med rådgiving i forbindelse med eksponeringsmålinger.

Instituttet har i mange av sine forskningsprosjekt fokus på luftveislidelser og luftveisproblematikk, være seg studiene er knyttet ulike former for eksponering for støveksponering i luft og helseeffekter; fra kornstøv i møller, til støv i produksjon av aluminium, fra trestøv, sementstøv og andre yrker hvor en eksponeres for støvtyper som alle kan gi astma, KOLS, lungekreft og andre typer av luftveisrelaterte lidelser.

[kilde: Statens Arbeidsmiljøinstitutt]