Publisert: 11.04.2019 Oppdatert: 11.06.2019

Stikkord:

Håndtverkere må ikke være smittebærere

– SPF-besetninger bør ha alt nødvendig verktøy tilgjengelig i eget grisehus. Sokker er meget viktig å bytte uansett besetningsstatus. Og briller og mobiltelefon behandles også med Virkon S, mener montør Per Øyvind Bjønnes fra Vestfold.


Per Øyvind Bjønness (Montør Bjønness AS) fra Stokke i Vestfold er selger og montør med fôringsanlegg, ventilasjon og innredning som spesialitet. Virkeområdet er først og fremst Østlandet, men i praksis hele Norge.

– Jobben i dag er veldig forandret fra da jeg startet opp for snart 20 år siden. Årsaken er SPF og smittevern. I SPF-besetninger hvor vi er regelmessig har vi etablert nødvendig verktøybeholdning i besetningen. Vi tar bare med nye deler som må byttes inn i grisehuset. Delene desinfiseres i Virkon S to ganger, både utenfor og innenfor rein sone i grisehuset, opplyser Bjønnes. I tillegg har enkelte kunder mulighet for UV-lysbehandling.

– Besøk i SPF-besetninger planlegges på mandager etter at karantenetida er overholdt i løpet av helgen, sier Bjønnes. Han rangerer også SPF-besetninger etter helsestatus, og lager besøksrekkefølge etter dette. Når han dusjer inn, brukes kun besetningens sko, sokker, klær og undertøy. Det brukes dessuten engangshansker, kirurgisk munnbind og hodeplagg.

Rene sokker viktig
Også i konvensjonelle svinebesetninger er Montør Bjønnes nøye, men her kan han normalt bruke eget verktøy. Bare aktuelt verktøy tas med inn, og ikke verktøykassa. Alt av verktøy legges i Virkon S og temperert vann i minimum 15 minutter. Verktøy som ikke kan dyppes,  blir tørket av med våt klut med Virkon S. Alt verktøy pusses så rent før det får en omgang sprit inne i grisehuset. Montør Bjønnes har dessuten med egne grisehusklær som er vasket på 90 grader. Og han er spesielt påpasselig med å ha på et sett reine sokker når han går inn i et grisehus.

– Det burde vært mer fokus på reine sokker både hos bonden og de som besøker grisehus. Sokker kan ofte være svakeste leddet ved innslusing, mener  Bjønnes. Han bruker besetningens fottøy, men har rent og helt nytt fottøy liggende i bilen hvis ikke besetningen har riktig størrelse. Og bekleding brukt i et grisehus blir lagt i tette poser i servicebilen for senere vask.

Hold arbeidsbilen ren
– Det er dessuten viktig med god hygiene i arbeidsbilen, mener Bjønnes. Han vasker daglig både bilen innvendig og utvendig før og etter kundebesøk.

– Hvis det finnes smitte et sted, kan den fort følge med litt møkk eller støv inn i bilen. Her må håndtverkere, veterinærer og rådgivere være påpasselige, råder Bjønnes. For skal en jobbe i grisehus, og særlig der det er SPF-gris, må en ikke ta snarveier. Alt må gjøres grundig uansett hvilken bonde som besøkes.

– Det er fokus på innslusing på grunn av smitte, men for oss er det like viktig at vi reiser fra kunden uten smitte. Derfor er utvask av verktøy og utstyr når vi reiser fra en kunde meget viktig. Slik sett er det mest praktisk med ett kundebesøk per dag, sier Bjønnes. Han opplever av og til manglende informasjon om mistanke til sykdom i en besetning.

– Dette er informasjon som trengs for å ta en risikovurdering og holde nødvendig karantenetid før neste besøk. Det bør informeres bedre om eventuell sykdomsmistanke i alle husdyrproduksjoner, oppfordrer Bjønnes.