Publisert: 19.03.2013 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Hampshire-avtalen Norsvin-ScanPig i boks

Fra i sommer vil det etter planen kunne tilbys hampshiresæd til norske svineprodusenter.


Hampshire-avtalen Norsvin-ScanPig i boks

Fra i sommer vil det etter planen kunne tilbys hampshiresæd til norske svineprodusenter.

 

Den var den 28. november i fjor at hampshire-avtalen om produksjon og distribusjon av hampshiresæd til alle norske svineprodusenter ble undertegnet. Avtalen er inngått mellom ScanPig, som er et hundre prosent eid datterselskap av Kjøttbransjens Landsforbund (KLF) på den ene siden, og Norsvin på den andre. ScanPig har som kjent importert hampshiredyr fra Finland til Bergan gård i Nes på Romerike (Svin 7/05). Herfra skal det tas inn råner i Norsvins seminproduksjon etter vanlige helsemessige tester, i tråd med Norsvins kvalitetssystem og offentlig regelverk.

Administrerende direktør Harald Gjein i Norsvin sier at avtalen betyr at Norsvin bestemmer prisen ut fra Norsvinsentret. I denne prisen ligger det en tilbakeføring til ScanPig for den jobben selskapet gjør for rasen. Økonomisk er denne tilbakeføringen på samme nivå som avlsavgiftene for de andre rasene som Norsvin jobber med. Avtalen betyr at Norsvin kan stoppe inntaket av råner til seminstasjonen, hvis helsemessige forhold skulle tilsi det.

På grunn av den helsemessige situasjonen i Sverige rundt den nye svinesjukdommen PMWS har Norsvin nå varslet ScanPig at før situasjonen er nærmere avklart, kan ikke Norsvin ta inn hampshireråner på sin seminstasjon. Denne avklaringen kommer forhåpentligvis ganske raskt. Denne samme avklaringen må også skje av hensyn til den planlagte yorkshireimporten fra Sverige.

– Vi regner med å kunne tilby hampshiresæd utpå sommeren. Men av biologiske grunner vil det nok gå enda et år før seminproduksjonen går for fullt, sier Gjein.

Mona Gjestvang i ScanPig er glad for at avtalen er på plass, og at Norsvin med den vil gjøre en jobb for de private kjøttbedriftene. Hun sier at avtalen skal evalueres etter et år, når partene har fått bedre føling med hvordan den virker i praksis.

– Jeg legger vekt på at Norsvin med dette tilbyr hampshiresæd fra i år på linje med sine andre produkter. Men til forskjell fra duroc, så blir hampshiresæd et produkt som tilbys alle norske svineprodusenter, sier Mona Gjestvang.