Stikkord:
Bildet: Slik ser fødebingen med gummimatte ut hos Tove og Lars Kristian Grønvold. [Foto: Fjøssystemer]
I Danmark gis det tilskudd til matter i smågrishjørnet.
Tove og Lars Kristian Grønvold i Ringsaker, Innlandet, har satellittbesetning i purkering og har dermed stor smågrisproduksjon. De har grisehus med 108 fødebinger. I 14 av bingene har de lagt inn gummimatter fra Fjøssystemer. I 10 binger la de inn matter for ca. fire år siden. Og i høst la de nye tykkere matter i fire binger til.
– Vi bruker bingene til problempurker eller purker som får bogsår, og har god erfaring med det, forteller Tove Grønvold. De har boltet og limt fast mattene og har vært ekstra nøye med denne jobben. Der gummimatta ender mot rista har de montert ei stållist. Mattene har holdt bra, men ei av mattene fra i høst løsnet i et hjørne, trolig fordi ikke jobben var gjort godt nok. Matta er nå lagt på nytt. Grønvold har ikke planer om å legge matter i alle binger. Det er både kostbart og arbeidskrevende. Men til problempurker synes de dette er en god løsning.
Gummimatter i alle binger
I Ringsaker har også avlsbesetningseier Harald Gropen samme type gummimatter. Han monterte også for ca. fire år siden, og det i hele to tredjedeler av fødebingene. Nå skal Gropen ha gummimatter også i de resterende bingene.
– Vi er overbevist om at gummimatter er bra både for purka og smågrisene. Vi oppnår mindre utfordringer med bogsår og leddbetennelse. Holdbarheten på mattene ser også bra ut, sier Gropen. Gropen har både limt og boltet fast sine matter.
Svarer ikke til forventningene
I Stange litt lenger sør i Hedmark har Maria Østerås lagt de nye tre cm tykke gummimattene fra Fjøssystemer i 10 av 60 fødebinger. Men her er erfaringen at smågrisene kan ødelegge mattene fra kanten. Østerås har ikke boltet dem fast, men kun limt mattene.
– Vi kan heller ikke se noe forskjell på bogsår og leddbetennelse fra bingene med gummimatter til bingene som ikke har det. Gummimatter av denne typen er derfor ikke noe vi kan anbefale, sier Østerås.
Matter fra tyske Kraiburg
Fjøssystemer selger matter fra tyske Kraiburg. Det er ca. tre cm tykke matter de nå selger til gris. De skal være minst like holdbare og bedre for purkene enn de gamle.
– Mattene skal boltes fast langs sidene som vender ut i bingen, og limes godt slik at enn unngår fluefabrikk under mattene. Det er en del interesse for gummimatter, og vi mener dette har fordeler med hensyn til dyrevelferd, sier Ola Rognlien i Fjøssystemer. De fleste rapporter også om mindre utfordringer med bogsår og leddbetennelse. Pris på matter som måler 183 x130cm er ca. 2300 kr/stk. inkludert bolter og lim hvis du kjøper minst 10. Rognlien tror holdbarheten til slike matter er god. Besetningene med UMB-bingen har nå hatt gummimatter i seks år.
– Vi er veldig godt fornøyd med mattene. Det gjelder også kvaliteten. Den første revnet riktignok nå i vinter. Ei purke fikk tak der matta går litt ut på rista, forteller Marit Glærum som har UMB-binge i Vang/Hamar. Hun anbefaler å være nøye med bolting og liming. Selv har de hatt flueproblem under noen av mattene, men har boltet og limt på nytt.
Lindberg og Bole selger
Også P-Lindberg og Bole selger gummimatter gjennom sine nettbutikker. P-Lindberg selger spesielle matter til gris. Matter til purker måler 110 x 80 cm, er 35 mm tykke, og koster 1548 kr pluss frakt.
– Vi selger relativt lite av disse, men det går en del av ei svært rimelig matte som måler 110 x 70 cm og er halve tykkelsen, forteller Jonar Solås i P-Lindberg. Dette er matter beregnet på gris, men han vet ikke om mattene brukes til gris eller kanskje andre dyreslag. Mattene er danske og produsert i Aalborg.
Populære i Danmark
Det danske firmaet ErgoFloor har spesialisert seg på gummimatter produsert i Vietnam (dansk- vietnamesisk samarbeid). Gummimatter er populære i Danmark, og Ergo Floor selger i hovedsak tre typer matter til gris. Det er 17 mm tykke matter i noe ulike størrelser til purker. Mattene som måler 120 x 90 cm koster drøyt 500 NOK.
Firmaet har også to meter brede matter på rull som er 20 mm tykke. Disse mattene kan også lages i opp til 2,3 meter bredde, og er først og fremst beregnet til sykebinger og krav som stilles til det i Danmark. I nabolandet selges også mye matter til smågrishjørnet. Det er vanlig å slå av varmen i smågrishjørnet og legge inn matter i slutten av dietida. I Danmark gis et eget energisparetilskudd til slike smågrismatter. Vanlig i Danmark med fullspaltegulv er at grisematter legges løst eller stripses fast i gulvet, men det er også mulig å lime/bolte mattene. ErgoFloor oppgir å ha veldig god kvalitet på sine matter. De har ikke forhandlere i Norge, men de kan og har også sendt noen matter direkte til norske svineprodusenter. Svin tar gjerne imot tips og erfaringer fra svineprodusenter som har prøvd ulike typer gummimatter.
Nyhet for problemfri avvenning
Vilomix kommer med to nye tilskuddsfôr til smågris i løpet av sommeren. Det er ViloBoost Helse som skal brukes fra ei uke før avvenning til to uker etter.
– Tilskuddsfôret fremmer tarmhelse, og har så langt vist å gi en smidigere start på smågrisperioden, forklarer Tone Stigen Martinsen, fagansvarlig svin i Vilomix.
Produktet er testet hos fire besetninger og over 3000 smågriser i Norge siden september 2019. Det andre produktet er ViloBoost Vekst. Det gis fra to uker etter avvenning og fram til 30 kg. Vekst har som mål å øke smågrisens evne til å fordøye fôret, opptak av næringsstoffer og derav økt tilvekst fram til 30 kg. Produktet er testet i en besetning i Norge. Begge produktene er nå i fase to av uttestingen.
Lakris til slaktegris
Vilomix selger et nytt finsk produkt til slaktegris. Det finnes flere varianter i sortimentet. Den som er avbildet er utviklet med tanke på halebiting. Dette er en aktivitetsleke av strie med smak av salt lakris. Strien er rullet hardt sammen og festes i med kjetting i bingen. Den er drøyere enn den ser ut som, og holder ca. to-tre måneder (et innsett). Produktet er vurdert av Mattilsynet, og kommer i pakker på 10 stk.