Publisert: 13.02.2012 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

gulvbøyle økte antall avvendte

Karl-Johan Kullander i Sverige har fødebinger uten fiksering og full framfôring til slakt. Antall avvendte pr. kull har vært ca 10,5. Nå er dette plutselig økt med en kvart grisunge. Dessuten har grisene jevnere vekt ved slakt.


gulvbøyle økte antall avvendte

Karl-Johan Kullander i Sverige har fødebinger uten fiksering og full framfôring til slakt. Antall avvendte pr. kull har vært ca 10,5. Nå er dette plutselig økt med en kvart grisunge. Dessuten har grisene jevnere vekt ved slakt.

 

Vi er på Värmlandsnes, ei halvøy i innsjøen Vänern halvannen time fra Norge. På herregården Åhs Säteri har Karl Johan Kullander korn og svineproduksjon. Gården er satellitt i purkering og får 68 griseklare purker hver fjerde uke. Disse fôres fram til slakt. Smågrisen går igjen i fødebingen fram til ca. 12 uker før de flyttes i slaktegrisavdeling. Det er fire avdelinger med 68 fødebinger på gårder. Den ene avdelingen er en gammel ombygd hall mens de tre andre er grisehus bygd i egen regi for 5-10 år siden.  Bingene har noe ulike mål fra 2 til 2,25 m brede og de er 3,40-60 m dype.  Det er ingen fiksering av purkene.

Gulvbøyle økte antall avvendte

Et problem med fikseringsfrie binger kan være ihjelligging av smågris. Slik var det også hos Kullander. – Det var særlig mot troa dette er/var et problem, forteller Kullander. Men nå har han montert en gulvbøyle i de fleste bingene. – Jeg prøvde først i noen binger. Bøylen har økt antall avvendte med en kvart grisunge fra ca 10,5 til 10,75 pr. kull, forklarer Kullander.  Idèen med bøylene er hans egen og Kullander har også lagd bøylene selv. Nå har denne gården som mange andre vannbåren varme i gulvet, og dermed en fare for å punktere varmeopplegg hvis en skrur i gulvet. – Men vi vet hvor rørene ligger og har holdt oss godt unna dem, forklarer Kullander.  Den korte bøylen er for øvrig montert både på tvers eller langs av troa ettersom hvordan bingen er.

Flyttbar fôrautomat

I tillegg til bøylene har Kullander gjort et annet tiltak i grisehuset siste år. Han har kjøpt danske flyttbare First Feed tørrfôrautomater til noen av smågrisbinger. Fordelen med disse er at du kan gi fôr i små posjoner mange ganger pr. dag. Fôret kan også blandes med vann. Dessuten kan en enkelt lese av fôrforbruk.  – Jeg starter med å bruke automatene i bingene der de beste smågrisene går (purkene herfra flyttes og blir ammepurker). Etter avvending flytter jeg så automatene til bingene der den dårligste smågrisen går, forteller Kullander. Dette synes han har vært vellykket. Normalt får smågrisen våtfôr, men i noen binger brukes altså disse automatene en begrenset periode. Kullander er godt fornøyd med resultatet og vurderer å kjøpe flere automater. – Vi får i gang smågris som henger etter på denne måten, sier Kullander. Som for alle slaktegrisprodusenter er det viktig å få jevnest mulig gris fram mot slakting. – Her er alt ut og alt inn og vi prøver å slakte på 90 kg. Vi bruker fire uker på utslakting, men det er viktig for resultatet at det ikke blir for stor spredning på grisen, sier Kullander (se også reportasje fra gården i Norsvins årsmagasin)