Publisert: 17.01.2013 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Grunnlaget legges før avvenning

Tida fram til avvening legger grunnlaget for en god smågrisproduksjon. I Norge har vi 15 prosent smågristap denne perioden. Det er for høyt.


Grunnlaget legges før avvenning

Tida fram til avvening legger grunnlaget for en god smågrisproduksjon. I Norge har vi 15 prosent smågristap denne perioden. Det er for høyt.

 

Fôring av smågris før avvenning starter med å ha ei purke som er frisk og har nok mjølk. Her gjelder derfor det samme som nevnt i forrige artikkel (Få purkene i rett hold raskt).

– Grisen er egentlig en bedre melkeprodusent enn kua. Purkemjølka er dobbelt så energirik som kumjølk, opplyser Karin Røhne, fôrekspert i FK Agri.

Fram til avvenning er det moras melk som gir 95 prosent av smågrisens tilvekst. Det aller viktigste er at smågrisen får i seg råmelk. Denne inneholder både viktige antistoffer og er ekstra rik på energi. – Det må derfor være rutiner i besetningen som sikrer at all smågrisen får råmelk, sier Røhne.

Smågriser som ikke gjør det havner sannsynligvis i gruppen på 15 prosent tap.

 

Flytt de største

Det blir relativt raskt en rangording mellom smågrisene i bingen. Straks grisungene har fått råmelk, og før det er gått to døgn, bør en derfor foreta eventuell kullutjevning.

– Flytt de største grisungene, anbefaler Røhne. Hvor mange grisunger ei purke kan ha, avhenger av purkas alder og hold, samt hvor mange funksjonelle spener hun har.

 

Gi jern

Smågriser er født med små jernreserver, og god helsestatus krever derfor ekstra tilførsler. Dette bør også skje innen to døgn. Dersom jern gis i munn, bør det skje første levedøgn. Seinere må en supplere med jern i fødebingen.

 

Kraftfôr tidlig

Selv om morsmelka gir tilveksten, er det viktig å ha lært å spise før avvenning.

– Smågrisene bør få kraftfôr etter ei uke eller to, sier Røhne, og anbefaler et spesialsmågrisfôr. Det evige spørsmålet om våtfôr eller tørrfôr besvarer Røhne slik; «Ja takk, begge deler».

– Tørrfôr er kanskje sikrest, men våtfôr er utmerket hvis det holder bra hygienisk kvalitet. Våtfôr om vinteren kan likevel fort bli for kjølig og gi varmetap hos smågrisen, sier Røhne. Hun anbefaler likevel ikke å varme opp vannet.

– Det kan gi problemer med hygienen, tror Røhne.