Publisert: 25.11.2009 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Grisens fairy tale

Jeg husker godt ei tåkete og råkald novembernatt på Gardermoen i 2002. Oppdraget var å dokumentere starten på Norsvins største eksportsatsing noensinne. Kasse på kasse med levende norske avlsgriser, 600 til sammen, ble løftet opp i buken på en stor jumbojet. Målet var USA.


Grisens fairy tale

Jeg husker godt ei tåkete og råkald novembernatt på Gardermoen i 2002. Oppdraget var å dokumentere starten på Norsvins største eksportsatsing noensinne. Kasse på kasse med levende norske avlsgriser, 600 til sammen, ble løftet opp i buken på en stor jumbojet. Målet var USA.

Et kjempeløft for en liten organisasjon med en årsomsetning under 200 millioner. Med vår svinekjøttproduksjon på halvannen prosent av den amerikanske, og i et av verdens tøffeste kjøttmarkeder, skulle vi komme og fortelle dem at vi hadde noe å selge som var bedre enn deres eget. Ikke visste vi hvordan dyra ville oppføre seg under amerikanske rammevilkår og fôrregimer en gang. Toppen av norsk selvgodhet og naivitet?

 

Kanskje. Vi har riktig nok ikke sett så mye til de store pengeoverføringene til Norge ennå. Men jeg tror den kommer. Det var med stor stolthet at jeg noen maidager i vår besøkte bønder i Minnesota sju år senere og så at de signerte kontrakter om kjøp av sæd fra Norsvin USA LLC. Foreløpig har Norsvin en forholdsvis beskjeden prosentandel av totalmarkedet, under to prosent. Men andelen vokser raskt, og store kunder har latt seg overbevise. Siden 2005 har salgsveksten vært 50 prosent hvert eneste år, og fortsetter dette er dattera (Norsvin International AS) snart større enn mora.

 

Denne satsingen hadde ikke vært mulig uten gode støttespillere i USA og i Norge, særlig Nortura og Felleskjøpet Agri. Risikoen for å mislykkes og tape penger er naturligvis fortsatt tilstede. Men risikoen for å lykkes er minst like stor, med mindre Norsvin USA rammes av særlige uhell eller omstendigheter.

Det er én tid for å så, og én tid for å høste. La oss håpe det er slik at det kommer sju fete etter sju magre.

 

«Det var med stor stolthet at jeg besøkte bønder i Minnesota sju år senere og så at de signerte kontrakter om kjøp av sæd fra Norsvin USA LLC»

 

Konsentrert slaktegrisproduksjon

 

Slaktegrisproduksjonen konsentreres og spesialiseres i høy fart. 31 prosent av slaktegrisbesetningene leverte i fjor 75 prosent av alt svinekjøttet som ble produsert. Det er klart flest slaktegriser i de tre fylkene Rogaland, Nord-Trøndelag og Hedmark. Til sammen ble det produsert 825 000 slaktegriser i Norge i fjor. Nærmere 500 000 av dem ble produsert i disse tre fylkene.

Vi har sett denne utviklingen en stund, og den bekrefter bare at dette er en produksjon som profesjonaliseres kraftig. Et annet bevis på det finner du i årsstatistikken for Ingris for 2008. Her går det fram at 40 prosent flere slaktegrisbesetninger i fjor leverte nøkkeltall til slaktegrisdelen i Ingris. Og enda mer gledelig; det var nesten 50 prosent flere som i fjor registrerte fôrforbruket sammenliknet med året før.

Da går det riktige veien. Stadig flere ser betydningen av å ha full oversikt over egen produksjon, ikke bare kjøttprosent og slaktevekt, men også fôrforbruk og tilvekst.