Publisert: 14.02.2013 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Grisen – viktig for norske kornbønder

Storfe og gris er de to husdyrslaga som har mest norsk korn på menyen.


Grisen – viktig for norske kornbønder

Storfe og gris er de to husdyrslaga som har mest norsk korn på menyen.

 

Storfe og sau spiser rundt 900 000 tonn kraftfôr. Grisen tar unna ca halvparten, men andelen norskprodusert vare i kraftfôret er noe høyere enn for ku. Til begge husdyrslag kan norsk korn utgjøre rundt 80 prosent av blandingen. For gris stemmer dette også nesten med praksis. Men for storfe utfordres norsk korn av rimelige importerte alternativer. Særlig gjelder dette forblandinger til høytytende kyr.

Når det gjelder fjørfe forbruker de omtrent to tredjedeler av kraftfôret i forhold til hva grisen gjør. Men blandingene inneholder kun en tredjedel (kylling), eller femti prosent (høner) norsk korn. Grisen er derfor viktigere for norske kornbønder enn kraftfôrstatistikker tilsier, og den svelger unna om lag 30 prosent av kornet vårt. Det er omtrent tre ganger så mye som fjørfe gjør.