Publisert: 11.12.2023 Oppdatert: 11.12.2023

Stikkord:

Studiekurs

Grisen i et bærekraftsperspektiv

Grisen har lavt klimagassutslipp per kilo spiselig kjøtt fordi den er fôreffektiv og har lavt arealforbruk. I tillegg er grisen en viktig
avtager av norsk fôrkorn. Bruk av klimakalkulatoren, optimalisering av drifta for redusert fôrforbruk og god helse er viktige tiltak for å redusere klimaavtrykket på den enkelte gård.


Eli Johanne Gjerlaug-Enger,  forsker i Norsvin

 

Lite klima- og bærekraftsavtrykk

Grisen er et husdyr som passer godt til norsk landbruk, og gir mat som har lite klima- og bærekraftsavtrykk. Grisen er det husdyret i Norge som har lavest klimagassutslipp per kg spiselig kjøtt. Fordi grisen er fôreffektiv er den blant de husdyrene som har lavest arealforbruk, og som gir minst tap av biodiversitet. 

Disse studiekurs kan du lese om i  nr. 9 av papir utgaven av fagbladet Svin:
•Grisen i et bærekraftsperspektiv
•Resultatene påvirkes av fôr og fôringsprinsipper
•Bedre utnyttelse av våtfôringsanlegg til slaktegris
•Nøkkelen til et godt resultat ligger i tida før og under avvenning

Klikk her for abonnement.