Publisert: 18.01.2013 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Grisehus til superpurka

Framtidens grisehus har brede fødebinger og plass til å fôre slaktegris til 80 kg. – Det kreves store grisehus for å ta ut marginene, men finansieringen kan være en utfordring, sier Bjørn Åge Fjeset i Nortura.


Grisehus til superpurka

Framtidens grisehus har brede fødebinger og plass til å fôre slaktegris til 80 kg. – Det kreves store grisehus for å ta ut marginene, men finansieringen kan være en utfordring, sier Bjørn Åge Fjeset i Nortura.

 

Rådgiver Bjørn Åge Fjeset i Nortura holdt foredrag om grisehus til superpurka.

– Det er ikke noe fasitsvar på hvordan grisehus skal bygges. Folk er forskjellige, og slik blir grisehusene også, sa Fjeset. Og når valget er tatt, tar også svineprodusenten konsekvensene av de valg som er gjort i det daglige arbeidet for å lykkes. Det kan være mange veier som fører fram til Rom.

 

Store binger

Hus til ei superpurke som får store kull krever store binger. Super purka 2010 skal kunne avvenne 156 kg smågris (12 x 13 kg eller 13 x 12 kg).

– De fleste gir grisen mer plass enn forskriftene sier, og har god erfaring med det. Standard fødebinge bør være 2,4 meter bred, men du kan knipe litt der du har ungpurker, sier Fjeseth. En standard på 2,4 meter passer dessuten også til FS, FTS- og slaktegrisbinger. Så får dybden på bingen bestemme hvor mange dyr det er plass til.

 

80 kg slaktevekt

I mange kombinertbesetninger er det ikke tid eller plass til å fôre slaktegrisen lenger enn til 74 – 76 kg. Det gjelder for eksempel FTS-besetninger med sju ukers puljedrift og tre avdelinger. Trolig har høye slaktevekter kommet for bli, og optimal vekt vil være rundt 80 kg.

– Du tjener en femtilapp per gris ved å fôre den fra 75 til 80 kg. – Det er god fortjeneste for lite arbeid, men det er viktig å bygge slik at dette er mulig, sier Fjeseth.

 

Bygg etter puljesystem

Det er lønnsomt å ha frisk gris. Bygg derfor etter «alt inn og alt ut»-prinsippet.

– Tømming av rom, vask og tilstrekkelig tid til opptørking er meget viktig. Du skal ikke sette inn gris dagen etter vasking, sier Fjeset. Puljedrift, antall rom, pluss tilstrekkelig med sykebinger må derfor planlegges nøye før bygging.

 

Prisen – en utfordring

Byggekostnadene har gått rett i været, særlig siste året.

– Prisen per kvadratmeter for et grisehus i Trøndelag er nå 6000 kr. Det kan derfor bli et dilemma hvorvidt en tar seg råd til, eller får med banken på å bygge så stort som en bør gjøre. Det kan være fristende å knipe på plassen, men da blir det vanskelig å ta ut marginene i produksjonen. Det er en stor utfordring at prislappen blir så høy i dag at lønnsomheten i nybygg blir lav, sier Fjeset.

Derfor skjer det også litt for ofte at tegningene til nytt grisehus blir liggende i skrivebordskuffen.