Publisert: 19.04.2013 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Grisefolket satte sine spor

Også grisen og grisebonden var med da norske bønder marsjerte fra Stjørdal til Geneve.


Grisefolket satte sine spor

Også grisen og grisebonden var med da norske bønder marsjerte fra Stjørdal til Geneve.

 

De færreste har unngått å registrere at norske bønder i sommer marsjerte fra Stjørdal, gjennom sør-Norge, nord- og mellomEuropa og ned til WTO-hovedkvarteret i Geneve. De fleste norske aviser med respekt for seg sjøl hadde en eller flere reportasjer om turen, som startet den 17. juni i Stjørdal etter Norges Bondelags årsmøte, og endte en drøy måned senere med en stor utendørs demonstrasjon utenfor hovedkvarteret for WTO-forhandlingene i Geneve.

Hundrevis av bønder har deltatt på deler av den lange maratondistansen, og svineprodusentenes leder Live Høystad var en av dem. Hun var med gjennom hele Sveits fra den 19. til den 25. juli, men reiste hjem dagen før bondemarsjen kom til Geneve. Høystad beskriver selv inntrykk fra marsjen i kommentaren sin på side 4 i dette nummeret av Svin.

Marsjen gikk under navnet «Bønder setter spor» her til lands, og «Farmers for future» ute. Den vakte berettiget oppsikt i både Tyskland og Sveits, og under oppløpet de siste dagene var det mange sveitsere som sluttet seg til. Behovet for å bli sett i en forhandlingsrunde som setter friere verdenshandel med mat på dagsordenen er stort for flere enn norske bønder. Under oppmarsjen i Geneve var det hele 500 bønder som samlet seg utenfor forhandlingshovedkvarteret.

Til WTO-ambassaden brakte de norske bøndene med seg 250 kommuneflagg fra hele Norge som symbol på sin lokale støtte.