Publisert: 11.01.2013 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Gourmetgris av hampshire

I år lanseres hampshirekjøttet med full tyngde i Norge. Det har blitt atskillig flere av dem siden de første 49 hampshiregrisene ble importert fra Finland gjennom det svenske avlsselskapet QG i 2005.


Gourmetgris av hampshire

I år lanseres hampshirekjøttet med full tyngde i Norge. Det har blitt atskillig flere av dem siden de første 49 hampshiregrisene ble importert fra Finland gjennom det svenske avlsselskapet QG i 2005.

 

I løpet av året regner Kjøttbransjens Landsforbund med at det norske markedet kan få tilbud om opptil 100 000 griser av hampshirekrysning. Målet er å få bedre kjøttkvalitet med mørere og saftigere kjøtt enn det forbrukerne er vant til, sier Karl Kristian Kongsted i KLFs datterselskap ScanPig til Nationen. Uformelle smakstester skaper optimisme i bransjen.

Hampshiresæd fra Norsvin er tilgjengelig for alle interesserte svineprodusenter i Norge, og avlsdyra kommer fra Kjell Bjørneng på Årnes, som i øyeblikket har 40 purker av rasen. Hampshirekrysningene vil være en blanding av hampshire, 50 prosent, og landsvin og yorkshire med 25 prosent hver.

Det ble sendt ut 4000 doser hampshiresæd fra Norsvinsenteret i 2007. Noen besetninger har også egne hampshireråner som brukes til reproduksjon.