Publisert: 30.05.2013 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Godt om grisen og mennesket


Godt om grisen og mennesket

 

Jeg må tilstå at jeg gryntet litt i nesen straks jeg så boktittelen; «Jesus elsker ikke griser».

Åhhh, enda en forfatter som kaster seg ut i bølgen av skjønnlitterære bøker med religiøse over- eller undertoner. Det begynner å bli noen av dem.

Jaså, grisen denne gang? Ja, ja. Vi som skriver om griser til daglig, og oss er det sannelig ikke mange av, begynner etter hvert å bli litt slitne av stereotype uttrykk som brukes i hytt og pine straks det skal skrives om noe som har med griser å gjøre. Det har lett for å bli så svinaktig morsomt! Kommer det enda en dose av det samme?

Nei, det gjør ikke det. Morsomheter er det mange av i boka til Tor Åge Bringsværd, men ikke simple eller enkle. Slett ikke. Han skriver både innsiktsfullt og underholdende om menneskets forhold til grisen opp gjennom historien. Ut fra et imponerende antall kildehenvisninger øser han ut tankevekkende hovedsetninger, morsomme bisetninger, og boltrer seg i fotnoter og av og til en unote. Til sammen skapes det en fargerik mosaikk om både Jesus, grisen, og mennesket.

Forfatterens småpludrende samtaler med Nasse Nøff gjennom hele teksten er et heldig grep.

Dette kulturkritiske kommentatorparet etablerer straks en god stemning i forhold til leseren, synes jeg.

For den som liker kulturhistorie framført i en ledig, kåserende stil, så er dette ei god bok. Den vekker varme følelser for dette dyret, som jo egentlig er en krysning mellom et rovdyr og en planteeter. Kanskje er det derfor vi alle er så opptatt av grisen, fordi den innerst inne likner ikke så lite på oss selv?

Tor Åge Bringsværd behandler temaet med kunnskap, innsikt, varme og underfundig humor. Og han faller ikke for fristelsen til å bruke slitsomme språklige stereotypier om grisen. Han snarere forklarer dem.

 

JESUS ELSKER IKKE GRISER – kulturhistoriske samtaler med Nasse Nøff

av Tor Åge Bringsværd 180 sider Dinamo Forlag