Publisert: 21.09.2012 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Godgrisen girer ned

Ivar Aanekre (64) girer ned i jobbsammenheng. Kanskje blir det en og annen gjesteopptreden i svinebransjen framover også, men ikke sånn som før.


Godgrisen girer ned

Ivar Aanekre (64) girer ned i jobbsammenheng. Kanskje blir det en og annen gjesteopptreden i svinebransjen framover også, men ikke sånn som før.

Hundorp, Oppland

Livet ble brått snudd på hodet for den velkjente Norsvinsskolerektoren i 2011. Han hadde kjent seg dårlig en stund, men 18. mai kom beskjeden om kreftangrepet.

– Det var et hardt og overraskende slag. Men jeg har kommet meg gjennom tida etterpå, og behandlingene har virket. Jeg må bare venne meg til å leve med denne sjukdommen så lenge jeg lever. Men akkurat nå ser jeg forholdsvis lyst på tingene, sjøl om jeg er erklært ufør. Er jeg frisk når jeg blir 65 til våren skal det hæren fløtte meg bli fest, smiler Ivar.

Om ikke lenge reiser han til Thailand. Først blir det fjorten dager med bridge, og så blir det ferie med kona Arnhild. For kortspill og bridge har alltid vært en av Ivars lidenskaper. Det blir fort bli en bridgekveld eller to i uka, enten på Ringebu eller i Lillehammer.

– Og så sportsfisket naturligvis. Innlandsfiske har vært en annen stor hobby. Jeg elsker å rake og røke fisk. Har du sett den fine røkovnen jeg har satt opp sammen med naboen?

Det er snart tjue år siden Ivar Aanekre ble ansatt i Norsvin. Det skjedde høsten 1993. Før det jobbet Ivar i Bjølsen Valsemølle, som var salgsselskapet til det sammenslåtte Arex/Møllesentralen. Det ble mye farting og mange møter med kraftfôrkunder i den jobben. Mange av kundene var naturligvis også svineprodusenter. Men Ivar startet som fagkonsulent i Vestfold Buskerud slakteri allerede tilbake i 1973, og lærte seg å veie og merke smågriser. Også her var kontakt med produsentene helt grunnleggende.

Men det var særlig som fagansvarlig for gris i Møllesentralen at Ivar kom i kontakt med svineprodusenter og Norsvinfolk over hele landet. Da han etter hvert begynte i Norsvin (1993) jobbet Ivar i starten mye med hybridavl. Etter hvert ble det mange forskjellige svinefaglige oppdrag i organisasjonen, ikke minst driften av Norsvinskolen. For mange svineprodusenter er Ivar Aanekre og Norsvinskolen synonyme begreper. Den har gjort ham til et begrep hos drøssevis av svineprodusenter og folk i svinemiljøet. For denne enestående posisjonen ble han også tildelt utmerkelsen «Godgrisen» under svinekongressen «Grisen og je» på Hamar i 2010.

Så ringer mobiltelefonen.

– Ja, Ivar?

Han plukker den opp og svarer. Det er bare nok en svineprodusent som ringer og vil diskutere et par spørsmål.