Stikkord:
Gode nyheter i kø
Det er alltid hyggelig å kunne trykke gode nyheter. Dagens utgave av Grisebørsen i Svin bør være oppløftende lesning for alle svineprodusenter. Etter mange tøffe år øker lønnsomheten betydelig i alle produksjonene.
Våre tall viser at dekningsbidraget øker med 20-30 prosent i alle produksjoner i år sammenliknet med i fjor. En del av denne økningen går selvfølgelig med til å tette gamle hull og dekke kostnader, men det er på høy tid med styrket lønnsomhet i alle primærproduserende ledd. Det har gått på stumpene lenge nok nå for mange. Lista over godbitene er lang. Salget går bra. Reguleringslagrene er tømt, og tilførslene holder så vidt tritt med etterspørselen. For første gang på lenge er det nå skapt grunnlag for å ta ut avtalte målpriser på svinekjøtt i det jordbruksavtaleåret vi er inne i. Det er også innført ei ny vektklasse for å stimulere til høyere slaktevekter.
Men det er mer. Som følge av god markedsbalansen har vi også rekordlav omsetningsavgift. Jeg kan ikke huske sist den var så lav som 40 øre i trekk per kilo. Normalt er grunnkostnadene i et balansert svinekjøttmarked 70 øre i omsetningsavgift per kilo. Disse pengene går til faglig virksomhet, opplysningsvirksomhet og administrative markedskostnader. Årsaken til at trekket er så lavt som nå er rett og slett at det ble trukket for mye i fjor. I andre halvår i fjor ble det som kjent trukket kr. 1,50 i omsetningsavgift, og i sum ble trekket litt for stort i forhold til behovet. Derfor justeres avgiften nå noe ned.
I tillegg til de markedsmessige forholdene kan mange også glede seg over bedre produksjonsresultater. For første gang i Ingris’ historie har de ti beste produsentene over 30 beregna avvente i gjennomsnitt for året. Den beste står registrert med 31,6 beregna avvente smågriser per årspurke, noe som er ny norsk rekord i Ingris.
Det er med andre ord mye å glede seg over i øyeblikket. Nå må vi bare håpe at produsentene får suge på denne karamellen en god stund uten forstyrrende politiske inngrep. Hvis markedet etterspør enda mer svinekjøtt, er det et åpenbart potensiale for produksjonsøkning innenfor dagens politiske og praktiske rammer.