Publisert: 13.05.2013 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Glade grynt i grisefjøset

Skoleunger og grisunger møttes i fjøset til Else og Egil Norheim i Sortland. Det ble et nært og lærerikt møte.


Glade grynt i grisefjøset

Skoleunger og grisunger møttes i fjøset til Else og Egil Norheim i Sortland. Det ble et nært og lærerikt møte.

 

– Før når de hadde griser, så klipte de dem og hadde busta på tannbørsten, forteller Aleksander Steffensen.

Sammen med de andre elevene i første klasse ved Holmstad skole er han på besøk hos Else og Egil Norheim i Holmstaddalen.

Her skal de lære om grisen. Akkurat nå står elevene inne i en grisebinge med mange grisunger. De får holde de små grisene, og når Else spør så vet førsteklassingene både hva guttegrisen heter og hva jentegrisen heter, og hvor mange spener en mammagris har.

 

– SKAL SPISES

– Når grisene blir store skal de slaktes, opplyser Aleksander.

– Da skal de spises, og så blir de mat som bacon, skinke, pølse og koteletter, sier Ingvill Kristoffersen.

Hun forteller at grunnen til at de kan så mye om grisen er at alle har fått ei bok fra Else, og at de har sett en video på skolen. Så går turen videre, først til de litt større grisene. Der lukter det litt vondt, synes flere av elevene, og holder seg for nesen. I rommet der purkene med smågriser i magen holder til, lukter det ikke så mye. Her får elevene en etter en prøve å ri på de store purkene. Elevene er svært begeistret, men hva med purkene?

– De er glade for de har krøll på halen, utbryter Ingvill entusiastisk og peker.

 

– VELDIG VIKTIG

Etter et raskt besøk hos kuene, er det tid for vafler og kakao. Elevene vrenger av seg yttertøyet og setter støvlene sine fra seg på trappa. Når hendene er grundig vasket, serverer Else og Egil kakao og vafler.

Førsteklassingene synger om grisen som står og hyler, svarer på flere spørsmål og får utdelt diplom som slår fast at de er førsteklasses grisepassere. Hvert år får førsteklassinger komme på besøk på gården til Else og Egil, som gjennom Norsvin har tilgang på læringsmateriell. Også 8. klassinger har vært på besøk på gården.

– Jeg synes dette er veldig viktig. Det er stadig færre som får komme inn i et fjøs, sier Else Norheim, som er leder for Norsvin i Vesterålen.

Hun synes læringsopplegget fra Norsvin gjør det enklere å ta imot elevbesøk, og hun skulle ønske at det også ble utarbeidet et opplegg for litt eldre elever.

For førsteklassinger på besøk er det viktigste å gi dem nærhet til dyra og komme med grunnleggende kunnskap. 8. klassinger er modne for å få djupere kjennskap til svineproduksjonen og bondeyrket.

– Jeg mener begge deler er like viktig, og jeg synes vi markedsfører bondenæringa på en god måte, sier Else, når gummistøvlene på trappa og barnelatteren har reist tilbake til klasserommet. For denne gang.