Publisert: 01.01.2017 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

– Glad vi hindret purkeslakting

Landbruks- og matministeren er glad for at det blir en lettere markedssituasjon i svinekjøttproduksjonen. Men hun gir bøndene smekk på fingrene for kravet om utkjøp av purker.


- Glad vi hindret purkeslakting

Landbruks- og matministeren er glad for at det blir en lettere markedssituasjon i svinekjøttproduksjonen. Men hun gir bøndene smekk på fingrene for kravet om utkjøp av purker.

Valdres, Oppland

– Jeg er glad for at det nå ser ut til å bli bedre balanse i markedet for svinekjøtt. Men jeg synes produsentene må gå i seg sjøl når det gjelder kravet om utslakting av purker. Det var bra vi fikk stoppet det, sier statsråd Sylvi Listhaug til Svin.

– Har statsråden noen kort i ermet når det gjelder justering av grensene for konsesjonsfri drift? Mange produsenter frykter det?

– Jeg skjønner spørsmålet, men det får du ikke vite noe mer om av meg nå, sier Listhaug.

Vi treffer henne i tusen meters høyde på Breisetstølen, en del av den kjempestore stølsvidda i Valdres. Hit har hun kommet for å se nærmere på fjellgrisen til Ragnhild Mobæk og Knut Ødegaard. Besøket er et ledd i et todagers raid gjennom Oppland som startet på bakeriet i Lom, fortsatte med stølsbesøk og omvisning hos Arne Brimi før hun kjørte sørover Valdresflya ned til Valdres Gardsbryggeri og deretter opp til fjellgrisen på Breisetstølen. Listhaug var også innom Bagn Pølsemakeri før turen gikk tilbake til Oslo.

– Jeg er veldig imponert over det jeg har sett her. Dette er unge produsenter som tar tak i de mulighetene de har, sa Sylvi Listhaug.

Knut Ødegaard innledet med å orientere om produksjonen sin, og bakgrunnen for den. Det hele startet med at han og Ragnhild fikk en gris i bryllupsgave i 2006. Sakte men sikkert er produksjonen trappet opp. Men dette er nok ikke produsenter som er spesielt opptatt av over- eller underskudd i det tradisjonelle svinekjøttmarkedet. For de har bygd opp sitt eget marked, hvor en tredjedel går til restauranter, en tredjedel til private og en tredjedel av produksjonen til butikker i Valdres, Lillehammer og Machmanns Matmarked på Skøyen i Oslo.

– Vi har hele tida sett for oss at vi vil møte tøffere regjeringer, og da er det om å gjøre å sørge for mest mulig av inntektene sjøl, sa Ødegaard.

– Og hvor mye tar dere for det kjøttet som selges da? spurte statstråden.

– Vi tar det vi må ta, svarte Knut Ødegaard.