Publisert: 16.02.2018 Oppdatert: 16.08.2018

Glad gris er lønnsom gris

Disse fem jentene på Mære landbruksskole er opptatt av dyrevelferden til griser. De har utviklet en idé om et produkt som skal motvirke atferdsforstyrrelser som halebiting hos gris.


Bilde: De fem 17-18 år gamle Mærejentene bak initiativet er fra venstre foran Martine Lønseth og Maren Paulsen. Bak fra venstre Amalie Fossum, Trine Gullberg Skogli og Ingrid Værdal. [Foto: Lena Johnsen]

 

De vil produsere en ball grisen kan leke med og bite i, og som vil endre form, for så å gå tilbake sin opprinnelige form igjen etterpå. Ballen skal også være utstyrt med tau som grisen kan bite i stykker og dra mellom hverandre.

Opptatt av griser
– Vi er lidenskapelig opptatt av grisens dyrevelferd, og vi håper at idéen vår kan løse et svært problematisk faktum, nemlig at griser som resultat av stress og misnøye av og til biter på halen til hverandre. Vi håper å lykkes med dette, slik at vi på denne måten kan bidra til bedre dyrevelferd. Vi tror at alle ledd i svineproduksjonen vil tjene på dette, både grisen, bonden, dyr­legen, dyrebilsjåføren og slakteren, sier Amalie Fossum på vegne av de fem jentene i ungdomsbedriften.

Før de begynte med prosjektet hadde de interesse for svin og svineproduksjon. De kommer fra Inderøy og Mære, og går VG2 landbruk- og gartner­næring på Mære landbruksskole. 

Deltar i konkurranse
Framover nå er det neste som venter dem fylkesmessa for ungdomsbedrifter den 7. mars på Levanger. Her har de muligheten til å vinne priser og anerkjennelse for ideen sin, noe som de selvfølgelig håper på å oppnå. Like etter fylkesmessa er de også invitert til den trønderske svinekongressen 16. og 17. mars på Jægtvolden på Inderøy. Her skal de ha stand, og de vil gjerne snakke om planene sine med alle som kommer forbi. Hvis de vinner på Levanger får de også muligheten til å dra på NM for ungdomsbedrifter på Lillestrøm i april i vår. Så nå jobbes det under høyt trykk for å lykkes med idéen.

– Vi har et bilde av en foreløpig prototype vi tok med oss på «griskaffe» i fjor for å illustrere ideen vår, men vi synes ikke at produktet vises godt nok. Men vi jobber med en ny prototype som skal være ferdig til fylkesmessa. Så vi håper å kunne komme fram med flere detaljer etter hvert, sier Fossum til Svin.