Publisert: 05.02.2013 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Gjør godt i en sulten skrott


Gjør godt i en sulten skrott

 

Det er hyggelig å være slaktegrisprodusent om dagen. Siden nyttår har svinekjøttprisen økt med over 4 kroner kiloen, parallelt med at slaktevektene har økt med fire kilo. Prisen på smågris har i samme periode økt med 220 kroner.

De som kjøpte smågriser billig kan nå sende slaktegriser på bilen med et stort smil. På rekordrask tid har prisene skutt i været. Prisene på engrosleddet lå faktisk 43 øre kiloen over eksisterende målpris i uke 15.

Maken til rask priseksplosjon som den vi har opplevd de siste tre-fire månedene har svinenæringa aldri sett maken til. Dette gjør godt i en sulten skrott. For fjoråret ble riktig magert og lite lystbetont for svineprodusentene. Som vi skrev på denne plass i mars; sannheten er at svineprodusentene har betalt hundrevis av millioner for å håndtere markedet i fjor gjennom hardt prispress og tøffe tiltak. De har med andre ord litt å ta igjen.

Svingninger i svineøkonomien er verken nytt eller overraskende. Det som overrasker denne gangen er hvor utrolig fort overskudd ble snudd til kraftig etterspørselsøkning og rekordrask prisstigning. Hva har skjedd?

Denne gangen har prognoseverktøyet og analysene først og fremst undervurdert salget. Den sterke prisoppgangen skyldes først og fremst unormalt stor etterspørsel etter svinekjøtt. I ettertid er det lettere å se hva som har skjedd. Vi har hatt for lite norsk storfe og sau, og i fjor var det rikelig med svinekjøtt. Prisene ble presset. Alle ville sørge for å skaffe seg nok kjøtt, og avtalene mellom skjærebedrifter og kjeder ble inngått mens prisene var lave. Dette har bidratt til å holde etterspørselen oppe, også etter at produsentprisene økte.

La oss i hvert fall glede oss over at det er en konkurransedyktig og etterlengtet vare svinenæringa leverer.