Publisert: 10.06.2013 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

– GjensidigeNOR taper penger

Et maks tak på utbetalinger ved store sykdomsutbrudd gjør at husdyrbønder nå løper større risiko enn tidligere. Samtidig taper forsikringsselskapene på sykdomsutbrudd i purkeringer. I det hele tatt er betingelsene for husdyrforsikring under endring.


– GjensidigeNOR taper penger

Et maks tak på utbetalinger ved store sykdomsutbrudd gjør at husdyrbønder nå løper større risiko enn tidligere. Samtidig taper forsikringsselskapene på sykdomsutbrudd i purkeringer. I det hele tatt er betingelsene for husdyrforsikring under endring.

 

Halvparten av grisene i Norge er forsikret mot sykdommer. Både storfe og fjærfe er langt bedre forsikret.

– Dette er overraskende, sier soussjef Fred Nilsen i GjensidigeNOR, og tror en del svineprodusenter ikke har tenkt gjennom hvilken risiko de løper.

– Sammenlignet med hus, bil og båt er husdyr, og da særlig gris og sau, lite forsikret, sier Nilsen. Han tror flere større svinebesetninger kan være blant disse. Men selv en svinebesetning under gjennomsnittet kan løpe stor risiko.

 

GRENSE PÅ 50 MILLIONER

Samtidig har utbrudd som kugalskap, svinepest og Newcastle disease i landene rundt oss gjort at våre gode vilkår for husdyrforsikring har blitt satt under press.

– Et alvorlig sykdomsutbrudd i Norge medfører alt for stor risiko for oss. Vi har derfor måttet sette et tak på maksimum 50 millioner i utbetaling for husdyrsykdommer i løpet av et kalenderår, opplyser Nilsen. Dette betyr at husdyrbønder med forsikring løper en klart større risiko i dag enn før denne ordningen trådde i kraft i fjor.

– Det er for eksempel ikke dekninger i jordbruksavtalen for større sykdomsutbrudd, hvilket det burde vært. Den enkelte husdyrbonde må bare håpe på at staten trår til hvis det verste skulle skje, sier Nilsen.

Han sier husdyrbøndene dermed har en betydelig større risiko enn kolleger med for eksempel korn og potet. Sommeren 2002 skjedde det et utbrudd av Newcastle disease i Danmark. Dette kostet danskene rundt 160 mill. kroner. I øyeblikket regnes det på hva et stort utbrudd av ulike sykdommer kan koste her i landet. En beregning viser at utbrudd av Newcastle disease i Rogaland alene trolig koster mer enn maksimalerstatningen GjensidigeNOR har satt.

– Årsaken er tett husdyrbestand og flere rugerier i dette fylket, forklarer Nilsen.

Hvis det verste skulle skje kan det per i dag innebære lavere risiko å være forsikret i for eksempel If eller Terra.

– Vi har ikke et slikt tak på 50 millioner, sier fagkonsulent landbruk Trond Kristiansmoen i If. Husdyrforsikringene deres er bygd opp litt annerledes og dekker inntil 75 prosent av forsikringssummen for den rammede dyregruppen. Men i denne bransjen skjer endringer fort og selskapene tilpasser seg endret risiko og hverandre.

 

TRØNDERE BETALER MEST

Husdyrforsikring er ikke gradert etter risiko på samme måte som brannforsikring. Statistikk tilsier at det brenner mest i Nord-Trøndelag og minst i Sogn og Fjordane. Dette gjenspeiler også forsikringspremiene. Bønder i Sogn og Fjordane betaler bare omtrent halvparten av forsikringspremiene i Nord Trøndelag.

– Vi har per i dag ikke gradert husdyrforsikringer på samme måte. Vi har mulighet til å gjøre dette, men materialet for å gjøre det er svakere enn når det gjelder brannskader, forklarer Nilsen. Likevel peker Rogaland seg ut som et risikoområde. Utbruddet av mykoplasma nylig bekrefter dette.

 

PURKERINGER HAR BEDRE FORSIKRING

All grisen i purkeringer må være forsikret. Her er også mulighet for tilleggsdekninger som er bedre enn det vanlige besetninger med husdyrforsikring kan oppnå.

For eksempel har alle purkeringene i dag en forsikring som dekker sanering av mindre farlige sykdommer som mykoplasma. Enkelte har også tegnet forsikring mot omløp.

– Vi har vurdert purkeringer som sikrere mot utbrudd av sykdommer og tilbyr derfor dette. Nå vil vi vurdere det hele på nytt, opplyser Nilsen. De sykdomsutbruddene som har skjedd i purkeringer i Agder og Rogaland betyr at GjensidigeNOR taper penger. Spørsmålet er da hvem som betaler regningen.

– Premiene for purkeringer vil økes. Men også andre svineprodusenter eller muligens alle som har husdyrforsikring kan få en del av regningen, svarer Nilsen. I tillegg kan mulighetene for tilleggsforsikringer i purkeringer bli begrenset, da prislappen på sanering av ikke lovpålagte sykdommer har blitt høy.

 

NÆRINGEN MÅ RYDDE OPP

– Husdyrforsikring er et komplisert forretningsområde med stor risiko. Med utviklingen vi nå ser kan det faktisk bare være et tidsspørsmål for når vi ikke tilbyr slike forsikringer lenger, eller at forsikringene vil bli veldig begrenset, advarer Nilsen. Han mener at næringen selv har et ansvar for å rydde opp.

– Vi stiller spørsmålstegn når sykdommer oppstår i avlsbesetninger. Samtidig vil vi diskutere med Norsvin en slags obligatorisk kollektiv forsikringsordningen for slike besetninger, opplyser Nilsen.

– I tillegg må næringen ta en kritisk gjennomgang av all transport av livdyr. Alle som kjører dyr må ta ansvar. I den grad det er transporten som sprer smitten må dette få konsekvenser, sier Nilsen.

Han varsler en gjennomgang av sikkerhetsbestemmelser og av hva som egentlig har skjedd når det gjelder spredning av sykdomsutbruddene nylig. Samtidig håper han at flere enn halvparten av svinebøndene ser nytten av å ha husdyrforsikring.

– Det er viktig at et flertall av bøndene er med på ordningen både for at dette er noe vi skal prioritere og at husdyrforsikringene skal bli både best mulig og mest mulig rettferdig, sier Nilsen.