Publisert: 12.04.2013 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Gjennombrudd for Norsvin International i USA

Nå har det løsnet for Norsvin International i USA. Tre år etter at jumbojeten med 600 norske avlsgriser landet på amerikansk jord, er det nå inngått en femårig avtale med Christensen Family Farms.


Gjennombrudd for Norsvin International i USA

Nå har det løsnet for Norsvin International i USA. Tre år etter at jumbojeten med 600 norske avlsgriser landet på amerikansk jord, er det nå inngått en femårig avtale med Christensen Family Farms.

 

– Ja, dette er en virkelig gledelig nyhet. Vi har jobbet lenge og hardt for å få dette til, og nå ser jeg hyggelige vekstmuligheter for Norsvin International i USA, sier selskapets daglige leder Øystein Jørem. Avtalen, som ble kunngjort samtidig av begge partene i oktober, blir lagt merke til i det amerikanske svinemiljøet.

Christensen Family Farms (CFF) har riktignok ikke mer enn snaut tre prosent av det amerikanske svinemarkedet på om lag 100 millioner slaktegriser. Men det familieeide selskapets offensivitet og sterke vekst gjør at det blir lagt merke til av storspillerne i svinemarkedet.

 

VIKTIG SIGNALKUNDE

– For oss er Christensen en viktig signalkunde, som betraktes som progressiv og utradisjonell. Men hovedgrunnen til at Christensen blir lagt merke til er at selskapet lykkes. Vi ser allerede nå at selskapet har alliert seg med andre i svinemarkedet for å gå sammen om å bygge et nytt stort svineslakteri. Det er ikke hverdagskost, selv i et stort land som USA, sier Jørem.

Slakteriet åpner senhøstes i år i St. Joseph, Missouri, og partnerne som står bak det representerer til sammen cirka 500 000 purker, eller om lag ti prosent av USAs samlete svineproduksjon. Dermed får Christensen et helintegrert produksjonssystem, hvor alt fra genetikk og avlsmateriale, fôring og stell, slakting, foredling og logistikk håndteres under samme paraply, akkurat som Smithfields, det største svineselskapet i USA.

 

AVTALEN

Men det er altså Christensen Family Farms med sine 150 000 purker som nå har inngått en femårig avtale med Norsvin International AS om å kjøpe landsvin. Disse skal brukes i toppen av selskapets avlspyramide.

Christensen bruker flere landsvin- og yorkshirelinjer, og duroc som farlinje. Christensen er så store at mordyret ikke er F1-purke. CFF har ikke stor nok renavlspopulasjon til å produsere nok hybridpurker, slik at mordyret likner mer på vår slaktegris. Men nå vil Christensen endre dette, og gå over til LY-purker og bruke Norsvin landsvin.

– Hva skal så Christensen Family Farms kjøpe?

– Selskapet vil kjøpe livdyr fra besetningen vår i Sør-Dakota, og sæd fra seminstasjonen vår i Sør-Dakota. De kjøper altså livdyr til sin egen livdyrpopulasjon, og oppformerer den ved kjøp av sæd. Det betyr at Norsvin landsvin blir basis i mordyret deres framover. Vi har ikke kommet inn med yorkshire. Avtalen  ble inngått medio september, forteller Øystein Jørem.

 

HAR TATT TID

– Det har tatt litt lengre tid enn forventet å få i havn den første avtalen i USA?

– Vi har nok vært litt utålmodige, så slik sett er svaret ja. Men jeg tror også vi skal innrømme at vi har vært litt urealistiske. Det er tross alt ikke mer enn tre år siden vi fløy dyra over, og to og et halvt år siden de første smågrisene ble født, slik at vi kunne få fram slaktegris til testing. Det er heller ikke mer enn drøyt et år siden seminstasjonen ble operativ. Vi trodde at ting skulle skje fortere, men erkjenner at det har vært nødvendig å bruke denne tida.

– Hva betyr avtalen økonomisk?

– Vi får nå et sjølgående selskap i USA, og det er veldig bra. Vi snakker tross alt om et nytt selskap under oppbygging, og et slikt selskap har ingen plommesekk å tære på. Selskapet har derfor ikke kapital til store nyinvesteringer. Det må eventuelt finansieres på annen måte. Men dette er en milepæl for oss. Jeg ser store vekstmuligheter etter det som nå har skjedd, sier Øystein Jørem.

 

Styrker Norsvin International AS

Norsvin International AS har ansatt Laila K. Bakkestuen (bildet) som controller og ny medarbeider i selskapet. Dermed styrkes kompetansen på økonomi og internasjonale avtaler betydelig. Fra før har Norsvin International AS tre ansatte.

Bakkestuen, som har sine røtter i Gausdal, kommer nå fra Actor, et selskap som driver fordringsforvaltning og inkasso. Hun har en bachelorgrad i statsvitenskap og internasjonal rett, og har jobbet med internasjonal rett og politikk. Før jobben i Actor jobbet hun blant annet to år med inkasso i London, og har skaffet seg en solid språklig plattform. Bakkestuen bor nå i Hamar, og ser fram til spennende utfordringer i Norsvin International.