Publisert: 11.02.2013 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Gilde tålte trøkken

– Det er ikke feilene du gjør som er avgjørende, men måten du håndterer dem på, sa kornsernsjef Axel Krogvig i Nortura under et foredrag på husdyrforsøksmøtet nylig.


Gilde tålte trøkken

– Det er ikke feilene du gjør som er avgjørende, men måten du håndterer dem på, sa kornsernsjef Axel Krogvig i Nortura under et foredrag på husdyrforsøksmøtet nylig.

 

Krogvig fortalte om erfaringene fra E.colisaken.

– Dette ble den alvorligste matsmittesaken i Norge i moderne tid. Saken fikk hele 12 000 mediaomtaler. Det var et utrolig mediapress, men det må en forvente i en slik sak, sa Krogvig.

– Vi lærte oss å være åpne og tilgjengelige. Vi trodde det var veldig lite sannsynlig at smitten kom fra kjøttdeig. Men kunne ikke si det. Vi snakket ikke om kroner, om omdømmet, eller sa noe negativt om andre. I stedet tok vi ansvar og var ydmyke, fortalte Krogvig.

Meningsmålinger viste også at Gilde taklet E.coli-saken på en utmerket måte. Gilde som merkenavn led ingen nød. I alle fall ikke før feilen med matvarene som skulle vært trukket tilbake skjedde. Men i ettertid ser det ut til at Nortura tålte også den trøkken.

– Salget av Gildevarer økte to prosent i 2006, opplyser Krogvig. Det viser at varemerket var sterkt nok til å tåle denne bristen på tillit. Men vi kan ikke ha mange slike saker. Tillit er lett å miste, men tar lang tid å bygge, sa Krogvig.

Han mente ellers at samspill mellom myndigheter, tilsyn og industri er veldig viktig i en sak som dette. Både Gilde og Mattilsynet har fått egne svakheter og rutiner gransket av eksterne organer. Folkehelsetilsynet, som mente saken skyldtes kjøttdeig, har derimot ikke gjort noe tilsvarende.

– Granskingen viste at våre rutiner var gode nok på storfe og svin, men ikke på sau, forklarte Krogvig. Dette har de derfor gjort noe med.

– Men E.coli-saken har også høynet den generelle standarden for matsikkerhet i Nortura. Vi merker nå en helt annen oppmerksomhet om hygiene og matvarsikkerhet når vi er rundt og snakker om dette i bedriftene våre, sa Krogvig.