Publisert: 25.08.2009 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Gi purkene mat!

Godt hold på purkene er viktig for å sikre god melkeproduksjon, god reproduksjon og unngå bogsår.


Gi purkene mat!

Godt hold på purkene er viktig for å sikre god melkeproduksjon, god reproduksjon og unngå bogsår.

Normal021falsefalsefalseNO-BOKX-NONEX-NONEMicrosoftInternetExplorer4/* Style Definitions */table.MsoNormalTable{mso-style-name:”Vanlig tabell”;mso-tstyle-rowband-size:0;mso-tstyle-colband-size:0;mso-style-noshow:yes;mso-style-priority:99;mso-style-qformat:yes;mso-style-parent:””;mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;mso-para-margin-top:0cm;mso-para-margin-right:0cm;mso-para-margin-bottom:10.0pt;mso-para-margin-left:0cm;line-height:115%;mso-pagination:widow-orphan;font-size:11.0pt;font-family:”Calibri”,”sans-serif”;mso-ascii-font-family:Calibri;mso-ascii-theme-font:minor-latin;mso-fareast-font-family:”Times New Roman”;mso-fareast-theme-font:minor-fareast;mso-hansi-font-family:Calibri;mso-hansi-theme-font:minor-latin;}

Hos Kari og Einar Arne Holm har de purker med godt hold, 3,5 – 4 i holdpoeng før grising, og purkene går lite ned i hold i dieperioden. Purkene i besetningen er også relativt store. Det fôres med tørrfôr, doseringsbokser og i deler av drektighetsavdelingen er det sakteutfôring.  

 

Purkenes størrelse

 

Mange purker levert til slakt har slaktevekt på over 170 kg. Prosent 1.kull var i 2008 på 26, men det legges nå opp til å slakte alle purker som har hatt fem kull. Ved avvenning settes purker som har hatt ett kull på egne binger. Det brukes diefôr både i drektighetstida og i dieperioden til alle purkene. I tillegg brukes det høy, ca 150 – 170 gram per dag per purke, i tillegg til at de spiser mye av strøet som er spon.  

 

Det starter med ungpurka  

 

Ungpurker kjøpes inn ved cirka seks måneders alder, og bedekkes på andre brunst fire uker etter innkjøp. Når purkene leveres settes de på egen binge. Fra dag to økes fôrmengden daglig til firefem FEn per purke pluss høy i ei uke, for så å gå ned til 3 – 3,5 FEn. Allerede ved 1.kull er purkene relativt store og de er i godt hold, noe som er et godt utgangspunkt for seinere kull.  

 

Dieperioden  

 

17 – 18 purker griser per pulje i sju ukers puljedrift. Antall avvente var på 10,7 i 2008, og målsettinga for 2009 er å komme opp på 11. På dagen før grising og grisingsdagen gis 0,5 FEn, og dagen etter grising 3 FEn. Opptrappinga styres ut fra appetitt. Dersom purkene blir matleie, noe som gjerne skjer cirka tre uker etter grising, stoppes fôringa og det gis Kvikk pluss høy ved neste fôring. Så halv rasjon, og dagen etter full fôring igjen.  

 

Oppfølging av fôringa  

 

Fôringa startes manuelt, og når fôringa startes gjøres stellrunden i fjøset. Dette gjør at en får god oversikt over dyras appetitt og en kan raskt justere fôrrasjonen når det er behov for det. På grunn av dette fôringsopplegget fôres det to ganger per dag, også i dieperioden. Oppfølging av fôringa og justering etter appetitt er uansett en meget viktig del av et godt fôringsopplegg.  

 

Lønnsomt å unngå for stor holdvariasjon  

 

Noe holdtap i dietida må anses som fysiologisk, men det er ofte alt for stort. Da brukes det fôr for å bygge opp igjen hold før neste grising. Tall fra Felleskjøpet viser at å bygge opp igjen én kilo purke krever 3 – 3,1 FEn. Har purka tapt 30 kilo, utgjør dette 90 FEn. Klarer du å holde vekttapet i dietida på 10 kilo, kreves det 30 FEn ekstra før neste grising. Det er økonomisk viktig å unngå stort holdtap i dietida, og i tillegg vesentlig for å unngå bogsår ! Holdtap vil påvirke brunst etter avvenning, styrke på brunsten, og hvor mange egg som modnes. Lite holdtap vil slik være positivt for grisingsprosent og antall levendefødte grisunger i neste kull.  

 

Hva med store purker?  

 

Store purker vil ikke bli like tynne av et gitt vekttap som ei mindre purke, men en større kropp krever mer vedlikeholdsfôr. Tall fra FK viser at det kreves under 0,1 FEn per 10 kg purke til vedlikehold. Dette utgjør lite i forhold til å bygge opp igjen holdtap. Purker som er store antas å ha større kapasitet for fôropptak, mens det kan være en ulempe med store purker rundt grising og fare for mer ihjelligging av grisunger.  

 

Oppsummering  

 

Oppfølging av fôringa slik at en klarer å holde høgt fôropptak i dieperioden er et punkt som bidrar til jevnt godt hold i denne besetningen. Fôring av ungpurkene som gjør at disse er store og i godt hold ved grising et annet viktig punkt. Store purker og godt hold ved grising må til for å komme gjennom dieperioden uten stort holdtap og bogsår. I besetningen til Kari og Einar Arne Holm har de skjønt at det er viktig å gi purkene mat!

 

Normal021falsefalsefalseNO-BOKX-NONEX-NONEMicrosoftInternetExplorer4/* Style Definitions */table.MsoNormalTable{mso-style-name:”Vanlig tabell”;mso-tstyle-rowband-size:0;mso-tstyle-colband-size:0;mso-style-noshow:yes;mso-style-priority:99;mso-style-qformat:yes;mso-style-parent:””;mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;mso-para-margin-top:0cm;mso-para-margin-right:0cm;mso-para-margin-bottom:10.0pt;mso-para-margin-left:0cm;line-height:115%;mso-pagination:widow-orphan;font-size:11.0pt;font-family:”Calibri”,”sans-serif”;mso-ascii-font-family:Calibri;mso-ascii-theme-font:minor-latin;mso-fareast-font-family:”Times New Roman”;mso-fareast-theme-font:minor-fareast;mso-hansi-font-family:Calibri;mso-hansi-theme-font:minor-latin;}

Fôring fra avvenning til ny grising, FEn per dag:

Avvenning – inseminering : 5 FEn

Inseminering – 3 uker etter ins : 3,8 FEn

3 uker etter ins – 4 uker før grising : 2,7 Fen

4 uker før grising – 1 dag før grising : 3,8 Fen

 

Fôring i dieperioden, FEn per dag:

Dagen før og grisingsdagen : 0,5 FEn

Dagen etter grising : 3 FEn

Dag 3 : 3,9 FEn

Dag 7 : 6 FEn

Videre økning til 11 – 11,5 FEn fra dag 17 – 18.Fôringa justeres etter apetitt hos purkene!