Publisert: 08.11.2011 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Genomisk seleksjon i alle raser

I fjor startet DanAvl genomisk seleksjon for duroc. I oktober i år tas det også inn i utvelgelsen av yorkshire og landrasedyr.


Genomisk seleksjon i alle raser

I fjor startet DanAvl genomisk seleksjon for duroc. I oktober i år tas det også inn i utvelgelsen av yorkshire og landrasedyr.

Det sa direktør Nicolay Nørgaard i Landbrug & Fødevarers Videncenter for Svineproduktion på årsmøtet i Herning. – Verdens beste avlssystem DanAvl har de siste årene oppnådd internasjonal anerkjennelse, og vi tar fortsatt store markedsandeler fra PIC og Topics i Europa. Som det første avlsselskap i verden innførte vi genomisk seleksjon i fjor, og det er med stor stolthet jeg kan avsløre at vi nå i oktober også tar genomisk seleksjon i bruk for yorkshire og landrase. Bruk av genomisk seleksjon gir cirka 20 prosent ekstra avlsframgang, noe som tilsvarer to kroner mer per slaktegris i året. Senere er tanken å trekke inn moregenskaper og styrke i avlsarbeidet for holdbarhet. Men dette er komplisert arbeid. Genomisk seleksjon fører til en mangedobling av datamengden. DNA-testen gir for eksempel 60 000 informasjoner per testet dyr. Dette utfordrer så vel computerkraften som softvaren som skal gjøre avlsberegningen, sa Nørgaard blant annet.

 

25 000 døde smågriser om dagen

Bruken av antibiotika og høy smågrisdødelighet har vært hete temaer i den danske politiske debatten den siste tida. Mediene har bitt seg fast i at det dør omtrent 25 000 smågriser i Danmark hver eneste dag. Men dette problemet har produsentene sjøl tatt tak i for mange år siden, blant annet ved å endre avlsmålet (2004) fra kullstørrelse alene til fokus på flere livskraftige griser på dag fem. De merker nå fallende smågrisdødelighet i avlsbesetningene, en effekt som de forventer vil spre seg til bruksbesetningene. Også antibiotikaforbruket er på rett vei. I følge Nørgaard har det falt med 22 prosent siden sommeren 2010. Ordninger med gule kort og bøter er innført. I kastreringsdebatten har VSP samarbeidet med Pfizer om bruk av Improvac (immunologisk kastrering), men hensynet til markedsreaksjonene gjør at VSP ikke vil anbefale dette ennå.