Stikkord:
I mange kjøttforedlingsbedrifter var det bråstopp med permitteringer og kroken på døra med en gang. Mange av kundene i storhusholdningsmarkedet måtte stoppe eller redusere på ubestemt tid. Kjøttbedrifter som hovedsakelig retter salget sitt mot disse kundene satt igjen med skjegget i postkassa og varelagre med begrenset holdbarhet. Slikt blir det ikke god butikk av.
I andre deler av kjøttindustrien, først og fremst den delen som produserer mot kunder i dagligvaremarkedet, skjedde det motsatte. Karantenekrav, stengte landegrenser, flyparkering i stor stil, hytteforbud og hjemmekontor skapte økt etterspørsel av norske kjøttprodukter og andre dagligvarer. Ikke minst har dagligvarebransjen i grensetraktene mot Sverige merket dette. Butikker som i årevis har slitt med stor handelslekkasje til Sverige ble med ett populære igjen. Norgesgruppen rapporterer om 50 prosent økning i bacon-salget i Østfold. Salget fikk en boost.
«Kjøttprodusentene og kjøttindustrien har vist folket at det er bruk for dem»
For store kjøttbedrifter som har hele produksjonskjeden med slakting, skjæring, foredling og salg av merkevarer, var det mulig å vri innsatsen over fra de kanalene som ble stengt til de varekanalene som åpnet seg. De behøvde ikke å permittere så mange som mindre og mer spesialiserte kjøttbedrifter som baserer seg på innkjøpte kjøttråvarer måtte.
Det er lov til å håpe at dette påvirker harryhandleres handlemønster når grensene åpnes igjen, men det er få som tror at det skjer. Som en representant for privat kjøttindustri sier det i et intervju i Svin i denne utgaven; «Jeg tror ikke på noen endring før norske politikere gjør noe med årsakene til at vi legger igjen milliardbeløp i svenske butikker, nemlig norske skatter og avgifter».
Og som representanten for samvirkeslakteriene sier det; «Omorganiseringen som har vært nødvendig for å holde produksjonslinjene oppe har påført oss ekstra kostnader. På den andre siden har vi solgt bra. Jeg har ikke full oversikt over det økonomiske bildet, men vi har holdt hjulene i gang. Mange har fått øynene opp for hvilken verdifull jobb vi gjør for samfunnet og mattryggheten», sier hun.
Sant nok.