Publisert: 15.11.2023 Oppdatert: 15.11.2023

Stikkord:

Gård med gris er vanskeligere å finansiere enn gård med ku

I vår ble to gårder med svineproduksjon lagt ut for salg. Gården til Knut Haugland i Bø er nå solgt, mens det forhandles om salg av gården til Per- Arne Nesjan i Verdal. Det er trolig vanskeligere å få finansiering til kjøp av gårder med svineproduksjon enn til de med ku.


Bildet: Knut Haugland har solgt slektsgården. Foto: EFKT AS/Eric Johannessen

 

– Vi fant unge kjøpere vi hadde tro på. Vi satte ned prisen og fikk til en avtale. I oppstarten skal vi bidra med hjelp og erfaring, forteller Knut Haugland i Bø, Telemark. 

Knut er kjent fra Forum Gris på Facebook, og har nå altså solgt slektsgården. Kjøperne er samboerne Mathias Halland (27) og Silje Andresen (27). De tar over i januar. Mathias er fra gård med kornproduksjon og snøbrøyting i Skien, 25 min fra Bø.

– Vi ser fram til å starte opp på gården i Bø. Vi kan lite om gris, og er veldig glad vi har fått til en avtale der Knut skal hjelpe oss i gang. Vi har brukt sommeren på å lage en skikkelig driftsplan og den viser at dette skal gå. Vi har også fått lån i Landkreditt, så de må også ha tro på dette, forteller Halland. Gården i Bø har smågrisproduksjon med 150 årspurker og 125 daa dyrka jord. Det er korntørke, solcelleanlegg og to våningshus på gården. Den var opprinnelig prissatt til NOK 19,9 millioner.

Fem seriøse
Lenger nord, i Verdal i Trøndelag, er gården Mo Søndre til salgs. Her var det veldig stor interesse og nær 100 ønsket å komme på visning. 

– Vi lot fem vi mente var seriøse få se gården. Gården er ikke solgt, men trolig blir det en avtale med en av disse, forteller Per-Arne Nesjan i Verdal. 

Gården Mo Søndre har i dag slaktegrisproduksjon på konsesjon, men det kan enkelt legges om til for eksempel kombinertproduksjon. Mo Søndre ligger sentralt ved Stiklestad i Verdal, har 275 daa dyrka areal og et stort flott våningshus. ­Prisantydningen er NOK 15,5 millioner. 

Gårder med ku enklest å finansiere
Avdelingsleder Vidar Rognes i Landkreditt Eiendom Midt Norge sier at det generelt er grei etterspørsel etter gårder med husdyr. 

– Men vi opplever at bankene strekker seg lenger for å finansiere en gård med mjølkeproduksjon. Vi har også henvendelser fra folk i Nederland som er ute etter gårder med ku. Nylig solgte vi en gård til Nederlendere, men ikke med kyr. De skal starte opp med islandshest. Det er mye som skjer i Nederland akkurat nå. Flere er for eksempel utsatt hvis havet stiger, forteller Rognes. Han peker på at det gjerne er når driftsløsøre skal kjøpes på toppen av gårdskjøpet at en del møter veggen.

– Driftsløsøre, buskap og varelager på en husdyrgård utgjør gjerne NOK 5 millioner eller mer. Det kan være tungt å finansiere på toppen av et gårdskjøp, sier Rognes. 

Det er også Landkreditt Eiendom Midt Norge som har salget av gården til Sissel og Trond Mehus i Nesna. Her utgjør driftsløsøre ca. NOK 4 millioner, mens gården er prissatt til drøyt NOK 7 millioner. 

– Vi har hatt omtale både i Nationen, Norsk Landbruk og SVIN, (se SVIN nr. 7/22), men likevel er det null respons så langt, forteller Trond Mehus.

– Gården blir nok solgt, men den ligger i et område der salg av gårder kan ta noe tid, sier Rognes. 

Trått også i sør
Det er ikke bare nord i landet det kan ta tid å selge gårder med svineproduksjon. På Fister i Hjelmeland kommune øst for Stavanger har fortsatt ikke Jostein Nessa solgt sin gård. 

– Det har vært noen interessenter, og det er noen fortsatt. Men gården er ikke solgt, opplyser Nessa. Gården har totalareal over 800 daa hvorav 100 daa dyrka. Det er smågrisproduksjon der på 120 purker.

Storgården Sletten Mellom i Åsnes øst for Glomma har heller ikke blitt solgt. Den har ligget til salgs i over tre år.  Denne gården er sammensatt av flere gårder. Her er 1200 dekar med korn- og bærproduksjon samt smågrisproduksjon opp mot konsesjonsgrensa. 

– Vi opplever at det tungt å få finansiert aktive gårder med husdyrproduksjon i så høy prisklasse, sa Henrik Tegneby i Tegneby og Grønnerød landbruksmegling til SVIN for et år siden, men også han tror det finnes kjøpere.