Publisert: 19.03.2013 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Fra gris til Løvenskiold

Vi er på Sandbakken i Nordmarka. Her midt i Oslos friluftseldorado er to pensjonerte grisebønder gårdsbestyrere hos godseier Løvenskiold.


Fra gris til Løvenskiold

Vi er på Sandbakken i Nordmarka. Her midt i Oslos friluftseldorado er to pensjonerte grisebønder gårdsbestyrere hos godseier Løvenskiold.

 

Det hele startet for snart tre år siden.

– Vi så stillingsannonsen i Bondebladet, skrev en kort håndskrevet søknad med blyant og ble faktisk innkalt til intervju, forteller Eivind Langsbakken fra Sarpsborg. På intervjuet gikk det også over all forventning.

– De var opptatt av om vi hadde noe sted å flytte når vi ble pensjonister. Det er jo ikke noe problem når en har gård med kårbolig, forteller Langsbakken. Dermed fikk Eivind og kona Kari jobben som gårdsbestyrere.

– Det var litt tilfeldig at det ble sånn, men vi tenkte det var greit å komme litt vekk fra gården hjemme slik at neste generasjon kunne få slippe til uten vår innblanding, forklarer Eivind.

Tida hos Løvenskiold i Nordmarka har for dem fortonet seg som en lang ferie.

– Jeg har åtte timers arbeidsdag, svært fleksibel arbeidstid og er kun avløser i fjøset hver tredje helg, forklarer Eivind. Arbeidsoppgavene er alt fra vedlikehold av bygninger, gjerder, veier til skogplanting, snøbrøyting samt avløsning i et ammekufjøs. Og på fritida kan de for eksempel gå turer eller fiske ørret til middag.

– Vi fisker både ørret og sik med garn, forteller Eivind.

Kona Kari har kvart stilling, og en viktig oppgave er serveringen under elgjakta. I tillegg har hun tatt opp hobbyen med å tove ull.

– Her hjelper Løvenskiold til med alle sine kontakter. Alt jeg lager blir solgt nesten før det er ferdig, forteller Kari. Vinterstid er hun dessuten ivrig skiløper. Kari sees ofte på langrennsski i Nordmarkas utrolige løypenett.

Tidligere var Sandbakken et yndet serverings- og stoppested for de som gikk noen kilometer lenger enn til Kikut. Denne del av virksomheten er nå nedlagt.

– Fortsatt kommer en del innom, og noen er kjente ansikter. En tørst Jens Stoltenberg på skitur fikk et glass vann av oss, smiler Kari.

 

MEN TIL SOMMEREN ER DET SLUTT

– Løvenskiold vil vi skal fortsette. Vi har også fått mange venner her og føler oss knyttet til dette stedet. Men tida er moden for å dra hjem for å hjelpe til på gården, sier Eivind. Der har datteren Hilde Marta (se egen reportasje side 22) nettopp renovert grisehuset.

Kanskje det snart står en ny stillingsannonse i Bondebladet, og kanskje noen andre førtidspensjonerte (svine)- bønder finner veien til Sandbakken i Nordmarka?