Publisert: 30.11.2012 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

– Første purka grisa i orkan

Det ble en skikkelig pangstart for Anne og Aages karriere som svineprodusenter. Det var orkan da den første purka grisa i 1991, og strømmen gikk i tre dager. Løsningen ble å ta med grisungene inn og fyre med ved!


- Første purka grisa i orkan

Det ble en skikkelig pangstart for Anne og Aages karriere som svineprodusenter. Det var orkan da den første purka grisa i 1991, og strømmen gikk i tre dager. Løsningen ble å ta med grisungene inn og fyre med ved!

De er glade i gris begge to, og de har de vært omtrent like lenge. For både Anne og Aage Bratsvedal jr. kunne markere hvert sitt 50 års-jubileum i år, Anne den 18. september og Aage den 20. februar. Dette ble blant annet markert ved at familien tok fjorten dagers ferie på Mallorca i mai.

– Så lenge har vi aldri vært borte før, men vi har en kjempeflink polakk her som kjenner fjøset ut og inn. Han har vært her i 15 år. Vi la det opp slik at vi avvente den dagen vi kom hjem igjen, sent en lørdagskveld i mai, forteller Anne og Aage til Svin.

Det er ikke lett å få gode avløsere, men det hjelper med skikkelig betaling. Og det er verdt det, mener ekteparet som har vært gift i 25 år. Det går an å organisere tida slik at det blir litt fritid i ny og ne hvis en planlegger. Da blir det kanskje lettere for ungene, to døtre på henholdsvis 25 og 17 år, å få interesse for det som mor og far holder på med hjemme også. Jubilantene har allerede rukket å få to barnbarn.

Helga etter at Svin var på besøk sto en helgetur til Trondheim på programmet. Der gikk det en Beatleskabaret. De legger opp drifta slik at de får seg ei langhelg i ny og ne, og begge jentene avløser litt i fjøset.

De driver garden Alstad vestre, like ved sentrum på Frosta. Jorda leies ut, og Aage kjører fôrbil for Norgesfôr på ettermiddagene. Det er første året de har leid ut jorda. Tidligere drev de blant annet med jordbær, poteter og grønnsaker, slik mange andre på Frosta gjør.

– Vi har fått et annet liv nå. Anne og jeg steller begge i grisehuset, og jeg har fri fra kjøringa hver ellevte uke da det er som mest krevende i grisehuset. Vi driver kombinert produksjon med 11 ukers puljedrift, forteller de to.

De tok over garden etter at den hadde vært bortforpaktet noen år. Bestefaren til Anne hadde melkekyr. Da Anne og Aage flyttet inn i 86/87 gikk de løs på kuinnredningen med slegge, vinkelsliper og spett. Første vinteren hadde de bare to slaktegriser. Det var en kald vinter, så grisene fikk et skikkelig godt gammeldags spekklag.

Da den første purka begynte å grise i det nye grisehuset i 1991, brøt det ut orkan over halvøya i Trondheimsfjorden. Strømmen gikk og ble borte i tre dager, men de tok med seg grisungene inn, fyrte med ved, og berget de fleste.

– Det var en tøff start. I -95 bygde vi slaktegrisavdeling, og i 2004 ble det ny føde- og bedekningsavdeling. Vi synes det er OK å drive med kombinert produksjon, sier Anne og Aage.