Publisert: 20.01.2018 Oppdatert: 20.08.2018

Stikkord: ,

Fôrskifte kan bedre klauvhelsa

Feltforsøk i to norske purkeringer antyder at fôrskifter kan bedre klauvhelsa. Klauvlidelser koster mer enn mange tror, både i form av dyrevelferd og dårligere produksjonsresultater.


– I Vesteuropeisk svineproduksjon er det beregnet at 80 prosent eller flere av grisene  sliter med klauvlidelser. Hele 10 – 15 prosent defineres som markant halte, sa Kathrine Lunde og Elin Furrevik Gjestvang i Norgesfôr på Norsvins fagseminar på tampen av november i fjor.

Utfordringene med klauvlidelser kan starte allerede i fødebingen. Etterhvert kan dyr som begynner å slite med klauvene få utfordringer med rygg, stress, betennelsesreaksjoner, mer bogsår og andre velferdsutfordringer. Utenlandske beregninger viser at kostnadene kan bli svært store. 

– Klauvene er avhengig av jevn nærings­tilførsel og oksygen. Blir klauven skadd, skades også næringsevnen. Fettsyrer, aminosyrer, mineraler og vitaminer er viktige for å få god klauvhelse. I Norgesfôr har vi gjort feltforsøk i to purkeringer som viser at vitamin- og mineralendringer i fôret har gitt tydelig nedgang i antall sprekker i klauvene etter fôrskiftet, sa Lunde og Gjestvang.