Publisert: 11.01.2013 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Fornøyd ung slaktegrisprodusent

– Det har gått bra. Jeg er fornøyd både med huset og resultatene så langt, sier Helge Sveinsvoll. Han er en ung slaktegrisprodusent på Voll i Klepp, som prøver å lage så jevnstore kjøttstykker som mulig.


Fornøyd ung slaktegrisprodusent

– Det har gått bra. Jeg er fornøyd både med huset og resultatene så langt, sier Helge Sveinsvoll. Han er en ung slaktegrisprodusent på Voll i Klepp, som prøver å lage så jevnstore kjøttstykker som mulig.

 

– Ja, det er det restaurantene helst vil ha. Vi prøver å levere gris som er så nær 130 kilo levende vekt som mulig, helst ikke under. Men det er jo levende dyr vi har med å gjøre, så det blir naturligvis noe variasjon, sier den unge Primaleverandøren.

Annelin og Helge Sveinsvoll tok over drifta av garden fra nyttår i år. De har små barn, og Annelin jobber halve tida utenfor gården og andre halvparten hjemme. Her produseres det både svinekjøtt, mjølk, storfekjøtt og kålrot.

Produksjonen i det nye grisehuset startet før de overtok gården. Allerede 14. juli 2006 ble de første smågrisene satt inn, så de hadde sitt første hele kalenderår med full produksjon i fjor. Huset er på 12 – 1300 kvadratmeter, og avdelingene ligger på tvers av det brede huset. Langs ene langveggen er det derfor sammenhengende gangvei slik at en slipper å gå gjennom en avdeling for å komme til den neste.

Det er tre og en halv avdeling i huset. De tre store avdelingene har 16 binger hver seg, mens den fjerde har åtte binger. Det er beregnet plass til 840 griser om gangen, men det var ikke flere enn om lag 750 griser i huset da Svin var på besøk.

– Det ble bygd med tanke på 15 slaktegriser per binge, men jeg synes det fungerer best når det ikke er flere enn 10 – 12 i dem. Smågrisene kommer fra en fast leverandør, og de kommer hver 5,5 uke. Jeg er kjempefornøyd med disse smågrisene, sier Helge Sveinsvoll.

Det har med andre ord vært en god og grei oppstart for den nye svineprodusenten. Det er takventiler i grisehuset, for Helge er ikke glad i pustende himling. Bygningen har tresperrer, og betongelementer helt opp. Innvendig er det betongskillevegger på nærmere 1,30 meter i hver avdeling. Etter hvert skal det også monteres sprinkleranlegg. Hele huset har golvvarme, og den står på ved vasking og opptørking, samt de første fjorten dagene etter at smågrisene kommer i hus. Innredningen er av glassfiber, og den er lett å vaske. Huset har våtfôring, og resepten er mjøl, maursyre og vatn. Det er for øvrig spesielle ingredienser i mjølet, fordi den tunge grisen markedsføres i en kvalitetsklasse for seg.

 

Nøkkeltall fra drifta

Nedenfor presenterer vi nøkkeltall som omfatter de to første periodene i fjor (119 og 114 dager):

Antall produserte griser                           1473,4

Daglig tilvekst                                            975 g

FE per beregn.gris per dag                         2,83

FE per kg tilvekst                                        2,91

Vekt ved innsetting                                  23,6 kg

Vekt ved avgang                                    128,6 kg

Gj.sn. DB per sl.gris                               454,56 kr

Snitt innkj.pris per smågris                    827,62 kr