Publisert: 01.10.2014 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Fornøyd med fjellgrisene

Allerede i oktober er de utsolgt på ribbe. Det ble 300 slaktegriser i år som i fjor, men de kunne solgt flere fjellgriser om de hadde hatt dem.


Fornøyd med fjellgrisene

Allerede i oktober er de utsolgt på ribbe. Det ble 300 slaktegriser i år som i fjor, men de kunne solgt flere fjellgriser om de hadde hatt dem.

Valdres, Oppland

– Vi er godt fornøyd med fjellgrisene så langt. Dette er ikke noe som passer for alle, men vi synes det passer med vårt utgangspunkt, sier Ragnhild Mobæk og Knut Ødegaard. Selskapet de har etablert formidler fjellprodukter som fisk, får og flesk, og kanskje blir det snart fugl i porteføljen også?

Som alle skjønner så snakker vi ikke om en vanlig slaktegrisprodusent (se Svin 8/12). I tusens meters høyde, nærmere bestemt på Breisetstølen, vest for Leira i Valdres, går slaktegrisene deres ute. Her er det store vidder med utsikt til store fjellområder på alle kanter. De dyrker poteter her oppe, og bruker grisene til å rote opp nytt land. Potetene kokes på stølen, i en Reodor Felgen-aktig konstruksjon som Knut har sveiset og skrudd sammen sjøl. Foruten poteter får de kraftfôr, og går ellers og roter rundt og småspiser i gras og fjellkratt. De har bare ett innsett i året.

Det blir betydelig lengre framfôringstid for fjellgrisene enn i konvensjonell slaktegrisproduksjon. Men så er det heller ingen konvensjonell slaktegris som selges. Kjøperne betaler mer når de får ser bilder av hvordan disse grisene lever og har det. Og kjøperne kan være private eller butikker i det lokale markedet, restauranter, eller Machmanns Matmarked på Skøyen i Oslo (har solgt ribbe til 370 kroner kiloet), eller CC på Lillehammer.

Nortura leverer smågrisene, og det er også de som slakter fjellgrisene. Nedskjæringa gjøres av Reboli på Leira.

– Målet er å prøve å få dem opp i 140-50 kilo levende vekt, eller 100-110 kilo slaktevekt, sier Knut Ødegaard.

(3714) TILSKUDDSFÔR: – Disse er dyrket på stølen i jord som grisene har rotet opp. Kokte blir potetene godt tilskuddsfôr, sier Knut.