Publisert: 11.02.2013 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Fôring kan gi fastere og bedre spekk

Soya- og fiskeolje i fôret til gris kan virke gunstig på fettkvaliteten. Det viser forsøk som Felleskjøpet Fôrutvikling og Institutt for husdyr- og akvakulturvitenskap har gjort.


Fôring kan gi fastere og bedre spekk

Soya- og fiskeolje i fôret til gris kan virke gunstig på fettkvaliteten. Det viser forsøk som Felleskjøpet Fôrutvikling og Institutt for husdyr- og akvakulturvitenskap har gjort.

 

Forskningsprogrammet for forbedret svinekjøtt og fettkvalitet gjennom fôr og genetikk ruller videre. På Husdyrforsøksmøtet redegjorde Elin Hallenstvedt (UMB/IHA) for et forsøk som hun og Hallgeir Sterten (FK Fôrutvikling) har gjort når det gjelder sammenhengen mellom fôrfettkvalitet og spekkvalitet hos råner og purker. Det er høy korrelasjon mellom lav ryggspekktykkelse og umettet fett. Den norske grisen er mager, og produktene inneholder mye umettet fett. Konsekvensene er bløtt spekk som lett kan harskne.

Grisen er et enmaga dyr, og mye av fôrfettet avleires i dyret. Hvis vi ser for oss produksjon på råner vil problemene knyttet til spekkvalitet bli enda større. Forsøk fra Sverige har vist at rånene avleirer mer umettet fett enn purker og kastrater.

Fôringsforsøk med soya- og fiskeolje i fôret til slaktegris ble gjennomført sommeren 2005. Konklusjonene viser at fôring kan bedre spekkvaliteten og med lavt jodtall, og dermed gi et fastere og mer lagringsstabilt produkt. God kvalitet kjennetegnes ved hardt og hvitt spekk med jodtall under 70. Hvis det blir råneproduksjon etter 2009, vil problemene med spekkvaliteten trolig øke.