Publisert: 19.08.2015 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Fôrer purkene ekstra før avvenning

Einar Storlien (51) på gården Østre Stolpestad i Ringsaker er nummer tre på Ingrislista 2014 med 30.7 avvente. Og det selv om de har drevet med gris i bare sju år. 


Fôrer purkene ekstra før avvenning

Einar Storlien (51) på gården Østre Stolpestad i Ringsaker er nummer tre på Ingrislista 2014 med 30.7 avvente. Og det selv om de har drevet med gris i bare sju år. 

Før det ble grisehuset leid ut til Norsvin.

– Vi har ligget nær 30 avvente de siste åra, men har krøpet litt oppover for hvert år, forteller Storlien.

–Jeg tror ikke vi har noen spesielle hemmeligheter. Men de to-tre mest hektiske nettene er vi oppe hele natta ved grising. Vi har funnet en form og rutiner som jeg og de ansatte følger. Det er viktig, mener Ringsakerbonden.

Besetningen er stor, og gården har sju ukers puljedrift med 58-59 purker i pulja. Det er Einar og to ansatte som gjør nesten all jobb i grisehuset. Fødeavdelingen har binger på 3,20m x 2,40m uten mulighet for fiksering. Fôringa er våt i langtro, og fôret leveres av Norgesfôr. De bruker også litt myse.

Genetikken er tradisjonell  med LZ- purker krysset med duroc.

– Jeg synes duroc gir en kvikk og livskraftig smågris og våre tall viser at LZ- purka gir noe flere avvente enn LY, sier Storlien. Ellers får purkene som skal settes på så mye mat de orker siste uka før avvenning.

– Det gir forhåpentligvis flere egg og grisunger, sier Storlien.