Publisert: 08.06.2011 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Fôrer 8 ganger daglig


Fôrer 8 ganger daglig

 

 

 

Elisabeth og Harald Gropen fra Ringsaker vant kåringa ” Årets smågrisbesetning” i Ingris. De har en fenomenal tilvekst på smågrisen med 668 gram daglig tilvekst. – Vi fôrer åtte ganger om dagen, men aldri mer enn at smågrisen spiser opp alt, forteller Harald. Gropen har våtfôing, men i tillegg til fire ganger våtfôr, fôrer de manuelt fire ganger med tørrfôr.

Det vil si de første 10 dagene er det bare tørrför som gjelder. Det brukes smågrisfôr fra Norgesfôr. Men også de første dagene får grisene fôr opp til 8 ganger om dagen. – Vi har grising samtidig med avvenning og er ofte opp i troa med mat, sier Harald. Etter 10 dager blir det hele veldig systematisk. – Da starter vi med tørrfôr om morgenen og smågrisen får henholdsvis tre ganger tørrfôr og tre ganger våtfôr fram til klokka fem. Etter klokka fem er vi ikke i grisehuset hvis det ikke er grising, men en av ungene Ingeborg (14) og Anders (13) har jobben med å fôre ca. halv ni, forteller Harald. Og klokken 23.00 får grisen våtfôr siste gang.

– Våtfôrblandingen er smågrisför med litt innslag av myse og startfôr, og smågrisen går igjen i FT30 binger etter avvending. Ellers er det ingen hemmeligheter med hva vi gjør, sier.Gropen – Men det er en kunst å fôre riktig og lett å fôre for mye, særlig de første tre ukene. Troene skal være skinnende reine en halvtime etter fôring, forklarer Gropen. Og i takstøvet over bingen står skrevet hva som er gjeldene tørrfôring.