Publisert: 11.01.2013 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Fôreffektivitet blir viktig

Rekordhøye priser på mais og soya gjør at stadig flere amerikanske svineprodusenter blir opptatt av dyras fôreffektivitet. Dette kan forsterke den salgsargumentasjonen som Norsvin USA allerede bruker for å selge norsk genetikk.


Fôreffektivitet blir viktig

Rekordhøye priser på mais og soya gjør at stadig flere amerikanske svineprodusenter blir opptatt av dyras fôreffektivitet. Dette kan forsterke den salgsargumentasjonen som Norsvin USA allerede bruker for å selge norsk genetikk.

 

Paris Foods var en av de første svineprodusentene som testet og tok i bruk norsk grisegenetikk. Paris Foods eies og drives av en gruppe på åtte svineprodusenter i grensetraktene mellom Minnesota og Iowa. Svin møtte seks av dem på en kundetilstelning som Norsvin USA arrangerte i november. De startet å kjøpe Norsvinsæd for fire år siden, og erfaringene så langt er at grisene vokser fort og har bra kjøttprosent. Testdyra ble slaktet ved Hormels slakteri i Austin, og LD -fedrene har levert slaktedyr som har imponert sammenliknet med de amerikanske grisene som slaktes i Austin.

Slaktegrisene som leveres nå har en levendevekt på 127 kilo, og 89 prosent av alle Paris Foods’ leverte slaktegriser havner i såkalt rød boks, hvilket betyr at de får 103 prosent av basisprisen. Høy kjøttprosent og lite ryggspekk drar i positiv retning. Det samme gjør god tilvekst og lav dødelighet, selv om de ikke legger skjul på at det også finnes forbedringsområder for grisene, eksempelvis når det gjelder benkvalitet.

– Vi bruker disse erfaringene. Produksjonsmiljøet i USA er mye tøffere enn hjemme i Norge, og dette prøver vi å bruke aktivt i utviklingsarbeidet for å utvikle ei mer robust purke, sier markedssjef Bjarne Holm i Norsvin USA.

Men problemene er åpenbart ikke større enn at Paris Foods fortsatt kjøper LD-sæd fra Norsvin. Og det er vel egentlig det beste svaret på om de er fornøyd med resultatene eller ikke.