Publisert: 01.01.2017 Oppdatert: 30.05.2018

Stikkord:

Fjørfeslaktinga opp, svineslaktinga ned


Fjørfeslaktinga opp, svineslaktinga ned

 

Til tross for at fjørfekjøttproduksjonen økte med 12 prosent første halvår i år, sank den totale kjøttproduksjonen i Norge med nær 1300 tonn i et kjøttmarked som ikke er mettet. Svinekjøttet trekker ned. Dette viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

– Disse tallene viser at det har vært nødvendig å satse på å bedre økonomien for norske kjøttprodusenter slik vi har fått til i de siste jordbruksoppgjørene, sier landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen.

Totalt ble det slaktet 135.822 tonn kjøtt av alle slag i årets seks første måneder. Dette er 1293 tonn mindre enn samme periode i fjor, viser SSB-tallene.

Produksjonen av svin er sunket med hele 5,8 prosent eller 3462 tonn. Det er slaktet 1567 tonn mindre storfe, mens det for sau og lam er en liten oppgang på 80 tonn. Den store oppgangen finner vi på fjørfesektoren. Slaktingen av fjørfekjøtt økte med 3674 tonn, eller 12 prosent, fra første halvår i fjor til første halvår i år.

– Det er ingen grunn til at kjøttproduksjonen skal gå ned i Norge så lenge vi er avhengige av import for å dekke etterspørselen, sier landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen.

Fjørfekjøtt utgjør altså en stadig større del av den totale slaktemengden i Norge. I første halvår ble det kontrollert 34 100 tonn fjørfekjøtt. Se også Svins markedssider på sidene 30 og 31.